Ministři G8 volají po vyšší produkci potravin, aby bylo pro chudé

20.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cison di Valmarino (Itálie) 20. dubna (ČTK) - Ministři zemědělství skupiny vyspělých ekonomik G8 vyzvali k vyšší světové produkci potravin, aby byla zajištěna výživa pro chudé. Zástupci chudých ale litují, že skupina po třídenním zasedání nepřišla s konkrétními kroky, napsala dnes agentura Reuters.

Ministři odsoudili protekcionismus na trhu se zemědělskými produkty a zdůraznili důležitost pravidel v mezinárodním obchodu s nimi. Slíbili, že přezkoumají kolísání cen na trzích s komoditami a zmínili, že je potřeba vypracovat studii o koordinování pohybu světových zásob komodit.

Slib odstranit hlad, kterým trpí miliony lidí ve světě, bude ale těžší splnit, když globální ekonomiku postihla finanční krize. Obavy z nedostatku potravin proto budou přetrvávat kvůli kolísání cen a citlivé bilanci mezi nabídkou a poptávkou, dodávají ministři.

"Rozšířená podpora zemědělství, po níž volá tento dokument, se musí stát realitou, a to rychle," uvedl prezident Mezinárodního fondu pro zemědělský rozvoj (IFAD) Janayo Nwanze. "Spokojenost dvou miliard lidí, kteří žijí z malých farem v rozvíjejících se zemích, na tom závisí," dodal.

Na nedostatek účinných kroků ze summitu si stěžovala například organizace Oxfam pro mezinárodní pomoc. "Ministři se nebývale doznali ke kolektivnímu selhání," uvedl italský poradce divize Oxfam Internastional Chris Leather.

Vedle ministrů zemědělství skupiny G8, kteří se tak sešli poprvé, byli na summitu jejich kolegové z Brazílie, Číny, Indie, Mexika, Jihoafrické republiky, Argentiny, Austrálie a Egypta. G8 tvoří Británie, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo, Rusko a Spojené státy. Zúčastnili se i zástupci Evropské komise a několika organizací OSN, napsal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK