EU se předběžně dohodla na přísnější regulaci bank

20.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. dubna (zpravodaj ČTK) - České předsednictví EU spolu s Evropským parlamentem předběžně dosáhlo dohody na směrnici o kapitálové přiměřenosti. Směrnice je reakcí na nedávnou finanční krizi a zpřísňuje unijní pravidla pro banky. Novináře o tom dnes informovalo předsednictví. Legislativa mimo jiné omezuje objem prostředků, jež si banky navzájem půjčují. Cílem opatření je zamezit zamrznutí finančních toků mezi bankami v případě, že se na trhu vyskytnou podobné potíže jako nedávno.

Pokud by se původní návrh Evropské komise již neměnil, pro mezibankovní operace by nově platil pětadvacetiprocentní limit, anebo alternativní hranice 150 milionů eur. Záleží na tom, která hodnota je vyšší. "Je třeba vysvětlit, že neodkazujeme půjčování peněz mezi bankami do zapomnění, jen se staráme o to, aby žádný ústav nevložil všechna vajíčka do jednoho košíku," řekl před nedávnem eurokomisař Charlie McCreevy.

Směrnice o kapitálové přiměřenosti však mění i dohled nad bankami, které působí ve více státech, což by se dotklo i řady českých bank se zahraničními majiteli. V současnosti se regulátoři starají především o domácí bankovní trh, v budoucnosti by se ale mohli snadněji dostávat také k informacím z jiných členských států unie. V EU je přes 40 bank, které působí ve více státech unie.

Unie plánuje vznik takzvaných kolegií, která mají tvořit národní regulátoři, v českém případě tedy Česká národní banka. Kolegia by měla dohlédnout na to, že pravidla finančního trhu jsou aplikována stejně ve všech členských státech EU a nejsou porušována.

Směrnice dále upravuje pravidla pro obchodování s takzvanými finančními deriváty. Firmy, jež s nimi obchodují, by měly nést část rizika. Podle návrhu by si prodejci v derivátech, s nimiž obchodují, měli ponechat nejméně pětiprocentní účast.

Právě některé typy derivátů, tedy finančních nástrojů odvozených z jiných aktiv, stáli u počátku finanční krize, která se časem promítla do celé ekonomiky. Rizikové hypotéky z amerického trhu totiž byly součástí dalších finančních nástrojů, se kterými mezi sebou banky obchodovaly. Když se následně ukázalo, že řada Američanů nedokáže své hypotéky splácet, zasáhlo to i řadu finančních ústavů, jež tyto hypotéky neposkytly, ale měly ve svém portfoliu finanční produkty z nich odvozené.

"Přijetím této legislativy má Evropská unie historickou příležitost vést svět k nápravě globálního finančního systému," uvedla náměstkyně českého ministra financí Klára Hájková. Text směrnice nyní musí formálně schválit členské státy EU a musí jej schválit v květnu Evropský parlament.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK