E15: ČEZ zvažuje supertendr Temelín - Bohunice

21.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Energetická společnost ČEZ zvažuje propojení tendrů na dvě chystané jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích na Slovensku a v jihočeském Temelíně. Píše to dnešní E15 s tím, že cena obří zakázky by se mohla pohybovat v objemu 230 až 290 miliard korun. Dodavatelé hlavních technologií by podle listu mohli být známi už v příštím roce.

"Uvažujeme nad tím. Kapacita dodavatelů je vytížena na maximum a pokud bychom jim mohli místo jedné elektrárny nabídnout návaznost několika bloků, bylo by to výhodnější," řekl E15 mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Dodal, že ČEZ na konci května podepíše se slovenskou vládou definitivní dohodu o vytvoření společného podniku se státní firmou Javys.

Podle deníku by už v polovině příštího roku měla být hotová studie celého projektu. Ta by měla odpovědět na otázku, zda bude ČEZ v Bohunicích stavět jeden jaderný reaktor, nebo jich bude víc. Zároveň naznačí šance hlavních dodavatelů jaderných technologií. Zatím se počítá s jedním blokem o kapacitě 600 až 1600 megawattů a s cenou od čtyř do šesti miliard eur, tedy od 107 do 160 miliard korun.

Výstavba elektrárny v Jaslovských Bohunicích má začít v roce 2013. Ve stejné době má odstartovat i dostavba Temelína. Obě elektrárny by měly být dokončeny v roce 2020.

"Časová návaznost výstavby není úplně nutná. Některé práce se mohou krýt," vysvětlil Kříž. Odhadl, že je reálné, aby obě elektrárny byly odstartovány ve stejném termínu, přestože Slováci ještě nemají hotovou studii o posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA). "Ve Francii jsou schopni získat veškerá povolení na stavbu jaderné elektrárny za dva roky. Na Slovensku by to také neměl být problém. To u nás je EIA asi nejdelší proces v Evropě," konstatoval Kříž.

O posouzení vlivu Temelína na životní prostředí požádal ČEZ už v loňském roce. Ve hře o zakázku za oficiálně odhadovaných 130 miliard korun je čtveřice výrobců - japonský koncern Mitsubishi, ruský Atomenergoprojekt, americká firma Westinghouse a francouzská Areva. Projekt zatím počítá se čtyřmi variantami podle typu reaktoru.

Pokud se ČEZ rozhodne obě zakázky spojit, není vyloučeno, že se dodavatelé pro jihočeský Temelín budou vybírat na Slovensku. Kdy to bude, zatím není jasné, napsal dnešní E15.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK