E15: Česku hrozí vyšší ceny za přepravu ropy z Ruska

21.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Česku hrozí, že by mohlo platit vyšší ceny za přepravu ropy z Ruska. Jednání o nové smlouvě mezi Českou rafinérskou, která je hlavním tuzemským odběratelem ropy, a slovenským přepravcem ropy Transpetrol se stále nedaří uzavřít. Informaci přinesl dnešní E15 s odvoláním na zdroj blízký vedení Transpetrolu. Platnost předcházející smlouvy o přepravě a skladování ropy vypršela ke konci minulého roku.

Česká rafinérská se podle zdroje E15 může dostat do pozice partnera, který nemá se slovenskou firmou dlouhodobý smluvní vztah. Pro společnost to údajně může znamenat, že bude muset platit za přepravu a skladování ropy poplatky, které jsou jedenapůlkrát vyšší než běžné ceny. To by se následně mohlo promítnout i do celkově vyšších cen ropy.

"Jednání dále pokračují, nejsou ukončena," potvrdil listu mluvčí České rafinérské Aleš Soukup. Dodal, že společnost se snaží vyjednat takovou pozici, aby byl přepravní tarif konkurenceschopný.

Ropovodem Družba, jehož slovenskou část Transpetrol spravuje, putuje veškerá ropa z Ruska. Ta dosud tvořila zhruba dvě třetiny dodávek pro Českou rafinérskou - přibližně pět milionů tun ročně. Případné zvýšené poplatky ze strany Transpetrolu by se týkaly i české rafinerie Paramo, která podle dostupných informací vždy akceptovala poplatky, na nichž se dohodl Transpetrol s Českou rafinérskou.

Jak uvedl deník, dobře informovaný český zdroj vidí v současné situaci i možnou výhodu - případné zdražení ruské ropy by relativně zlevnilo surovinu, která do Česka putuje ze západu ropovodem Ingolstadt. To by vedlo k posílení energetické bezpečnosti a snížení surovinové závislosti na Rusku, i když okamžitý vliv na ekonomiku by mohl být negativní. Tuzemský správce ropovodů, státní společnost Mero, již po loňských problémech s dodávkami z Ruska domluvil výhodnější kontrakt na dopravu ropy přes Transalpský plynovod (TAL) z námořního terminálu v italském Terstu.

Nadpoloviční podíl v České rafinérské drží společnost Unipetrol, kterou ovládá polská firma PKN Orlen. Dalšími akcionáři České rafinérské, jež provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, jsou italská ropná společnost ENI a nizozemsko-britský koncern Shell.

Firmu Transpetrol nyní zcela ovládá slovenský stát, který nedávno odkoupil menšinový podíl, jenž byl dědictvím po podnikatelském impériu Michaila Chodorkovského, napsal dnešní E15.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK