Akcie v Tokiu prudce oslabily, kurz jenu se přechodně zvýšil

21.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. dubna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes výrazně oslabily a trh reagoval především na pondělní výprodej na Wall Street. Hlavní cenový indikátor se tak dostal nejníže za poslední dva týdny a investoři se zbavovali především akcií bank a dalších finančních institucí. Na devizovém trhu se zvyšoval hlavně kurz japonského jenu k euru, nicméně později se jen zisků vzdal.

Index Nikkei 225 si odepsal 213,42 bodu a obchodní den uzavřel poklesem v rozsahu 2,39 procenta na hodnotě 8711,33 bodu. To je nejnižší závěrečná hodnota od 8. dubna, index ale zůstal nad pětadvacetidenním klouzavým průměrem, což je důležitá hodnota pro technické analytiky a může mít vliv i na další vývoj indexu. Během dne index ztrácel až 3,5 procenta.

"Nikkei odpoledne smazal část ztrát na základě technického oživení, když se blížil pětadvacetidennímu klouzavému průměru," řekl analytik Fumijuki Nakaniši z makléřské společnosti SMBC Friend Securities. Širší index Topix klesl o 2,1 procenta na 830,72 bodu.

Za poklesem bankovních titulů stojí především vysoký propad kurzu akcií amerického finančního obra Bank of America. Ten sice zvýšil čtvrtletní zisk, zároveň mu ale o 41 procent vzrostl objem špatných aktiv. Na trh se tak vrátily obavy o zdraví finančního sektoru a znovu se hovoří o tom, že s oživením globální ekonomiky nelze brzy počítat.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz japonského jenu, což souvisí hlavně s růstem averze vůči riziku. Při poklesu akciových trhů investoři ztrácejí zájem o riskantní transakce a raději převádějí peníze do aktiv, která jsou podle nich bezpečnější. Opouštějí tak i spekulativní prodej měn.

Japonská měna k euru vystoupila na zhruba měsíční maximum, později se ale části zisků vzdala. V závěru obchodování se euro k jenu prodávalo za 127,40 JPY, což byl proti pondělí nárůst o 0,7 procenta. Během dne ale euro kleslo až na 126,10 JPY.

Vůči dolaru jednotná evropská měna zpevnila o 0,2 procenta na 1,2947 USD, není ale daleko měsíčnímu minimu 1,2888 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK