ING Bank ČR očekává v letošním roce pokles ekonomiky o 3,7 pct

21.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - ING Bank Česká republika očekává v letošním roce pokles českého hospodářství o 3,7 procenta a schodek státního rozpočtu 170 až 180 miliard korun. V příštím roce spíše než návrat k růstu předpokládá stagnaci ekonomiky vzhledem k pravděpodobné absenci výrazných stimulů typu zahraničních investic nebo silné zahraniční poptávky. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl hlavní ekonom ING Bank Vojtěch Benda.

Podle Bendy má česká ekonomika již pravděpodobně nejprudší pokles za sebou. Odkládané oživení ekonomiky eurozóny však i nadále nevytváří dostatečné podmínky pro návrat k růstu českého HDP v nejbližší době. Současný předpoklad výkonnosti české ekonomiky je založen na očekávaném poklesu hospodářství eurozóny o asi 3,2 procenta. "Je zde pořád riziko, že zde bude zhoršení výkonu v eurozóně směrem dolů," upozornil ekonom.

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma dnes řekl, že ČNB bude v nové prognóze očekávat pokles české ekonomiky v letošním roce mezi jedním a dvěma procenty. Na možný propad schodku státního rozpočtu kvůli nižším příjmům až na 180 miliard korun upozornil v minulých dnech ministr financí v demisi Miroslav Kalousek.

Benda vidí prostor pro snížení úrokových sazeb o až půl procentního bodu na 1,25 procenta, což by mělo být zřejmě zároveň i dno cyklu snižování sazeb České národní banky. V roce 2010 by se ČNB mohla navrátit k postupnému zvyšování sazeb. Hlavní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je nyní 1,75 procenta.

Ke slabostem české ekonomiky v současné době světové hospodářské recese patří podle Bendy silná závislost na vývozu a nákladnější financování státního dluhu. České podniky odkládají výdaje a investice, objem průmyslové výroby se snížil na úroveň roku 2004, nezaměstnanost poroste nad devět procent a tempo růstu mezd bude podle Bendy zpomalovat.

Domácnosti více spoří a méně utrácejí, takže po řadě let růstu lze letos předpokládat pokles soukromé spotřeby. Růst by naopak letos podle očekávání ING měly veřejné investice a spotřeba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK