Svaz: Pokles výroby piva v březnu výrazně zpomalil

21.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Výroba tuzemských pivovarů v březnu podle předběžných odhadů meziročně klesla o půl procenta. ČTK to dnes řekl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Pokles výroby tak proti prvním dvěma měsícům roku poměrně výrazně zpomalil. Podle Veselého díky lepšímu počasí. Oficiální výsledky výroby pivovarů za první čtvrtletí budou známy koncem května.

V lednu české pivovary vystavily téměř o devět procent piva méně než ve stejném měsíci loňského roku. V únoru pak byla jejich produkce nižší dokonce o 14,5 procenta, uvedl Veselý. Za první tři měsíce loňského roku vyrobily tuzemské pivovary zhruba 4,1 milionu hektolitrů piva.

"Po poklesech ledna a února, kde se patrně podílelo mimořádně chladné počasí, se ukazuje, že dopad krize by snad neměl být tak významný," uvedl Veselý. Počasí má podle pivovarníků na prodej pěnivého moku zásadní vliv a jeho spotřeba významně roste, když je teplo.

Veselý již dříve připustil, že ekonomická krize sice nejspíše zasáhne i pivovarnictví, ale ne tolik jako jiné obory národního hospodářství. "Já si myslím, že to nebude pokles jako v jiných odvětvích v řádu 20 nebo 30 procent, to se pivovarů určitě týkat nebude," uvedl koncem března.

Podle Veselého ale lidé v důsledku krize budou přecházet od dražších a silnějších piv k levnějším a slabším. Patrná je již například rostoucí obliba jedenáctistupňových piv, která by letos měla na trhu dosáhnout až desetiprocentního podílu. Loni byl podíl jedenáctek 7,5 procenta.

Zlepšení prodejů v únoru, stejně jaké celý pivovarnický sektor, hlásí například rodinný pivovar Bernard. Zatímco v lednu a únoru zaznamenali v humpoleckém podniku zřejmě z důvodu chladného počasí nižší výstav než v loňském roce, v březnu již produkce vzrostla. Bernard tak v prvním čtvrtletí zvýšil výstav v meziročním porovnání o 1,6 procenta na 38.156 hektolitrů, sdělil ČTK již dříve mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Domácí pivovary loni vyrobily 19,81 milionu hektolitrů piva, o půl procenta méně než v rekordním roce 2007. Přesto byl jejich výstav zatím druhý největší v historii. Zatímco domácí prodej klesl o 1,3 procenta na 16,1 milionu hektolitrů; o více než tři procenta vzrostl vývoz, který byl historicky rekordní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK