PwC: Počet a objem nových emisí akcií v 1. čtvrtletí propadly

21.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Počet nových akciových emisí uvedených na evropské burzy v letošním 1. čtvrtletí klesl meziročně o tři čtvrtiny. Na burzy formou primární emise akcií vstoupilo jen 18 firem, když ve stejném období loni to bylo 72 společností. Celkový objem nového akciového kapitálu meziročně spadl na devět milionů eur z 1,94 miliardy eur. Vyplývá to z aktuálního přehledu IPO Watch Europe společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC).

Za nezájmem firem vstupovat na burzy je podle analytiků řada důvodů. "Hlavním ale jistě zůstává komplikovaná situace v hospodářství a s ní spojená nervozita na trhu. Zvýšená averze k riziku vedla investory k výraznému snížení akciových pozic ve svých portfoliích," uvedl Petr Ondřej ze banky Sal. Oppenheim.

Firmy jsou také v jiné situaci. Zatímco v minulosti si společnosti chodily na trh pro nový kapitál z důvodu financování expanze na nové trhy, v současnosti se zabývá většina firem převážně řízením rizik vyplývajících ze složité hospodářské situace než expanzí na nové trhy, doplnil analytik.

K těm akciovým trhům, na které letos nevstoupila s akciemi žádná nová společnost, se zařadila i vídeňská burza, od loňského roku majitelka pražské burzy, a Česko. Naproti tomu varšavská burza patřila opět k nejaktivnějším.

Varšava se postarala o dvě třetiny nového akciového kapitálu a třetinu nových emisí. Vůbec největší emisí se stala s objemem čtyři miliony eur polská společnost Hydrapres SA. Varšava tak letos předstihla i v loňském roce nejlepší londýnskou burzu, uvedl mluvčí varšavského trhu Dariusz Marszalek.

Oživení trhu primárních emisí lze podle Ondřeje očekávat nejdříve na začátku roku 2010. "Většinou se bude jednat o transparentní podniky s jasnou strategií, kterým může investor důvěřovat. Na trhu se mohou objevit také nové emise akcií společností, které již na trhu jsou," doplnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK