Pojišťovny letos odhalily více pokusů o podvod než před rokem

21.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Počet odhalených pojistných podvodů v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl, shodly se největší domácí pojišťovny. Pokusy o ně dávají nyní odborníci do souvislosti s ekonomickou krizí. Podle světových statistik patří mezi podvody každý sedmý případ, který klient hlásí pojišťovnám. U automobilů a motocyklů prý zkouší pojišťovnu podvést dokonce 35 procent pojištěných.

Během prvních tří měsíců letošního roku odhalili detektivové České pojišťovny 393 pojistných podvodů za 57 milionů korun. Loni ČP za stejné období odhalila 353 pojistných podvodů za 97 milionů korun, ale statistiku zkreslil jeden velký pokus o podvod na Mělnicku, který vyšel na několik desítek milionů korun, řekl ČTK mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Kooperativa za první čtvrtletí prošetřila 716 případů, z nichž ukončila 289. Ve 102 případech po šetření odmítla nebo výrazně snížila plnění. V porovnáním s prvními třemi měsíci loni šlo přibližně o 23procentní nárůst úspěšně ukončených případů, uvedl mluvčí pojišťovny Marek Vích. Do konce března tak Kooperativa uchránila 36 milionů Kč, což představuje nárůst o 44 proti stejnému období 2008.

Nejvíce se podle statistiky ČP snažili podvádět lidé v Praze (139 případů za celkem 14,8 miliou Kč) a na Liberecku (14 případů za 11,1 milionu, nejméně na Olomoucku (15 případů za 600.000 Kč) a Královéhradecku (deset případů za 300 milionů korun). Většina případů se podle Bálka týkala majetkového pojištění, především motorových vozidel.

ČP získala nový nástroj pro efektivnější odhalování pojistných podvodů. Vlastní totiž systém sběru dat, který v kombinaci se speciálním softwarem a programem Virtual Crash dokáže přesně analyzovat dopravní nehody. V rámci testovací fáze už pojišťovna zkoumala 13 havárií a po jejich analýze metodou Virtual Crash se sedm jejich účastníků přiznalo, že se havárie vůbec nestala, anebo se udála za jiných okolností.

Také Kooperativa prý výrazně posílila aktivity ohledně prevence a zaměřila se na prověřování původu vozidel, která vstupují do pojištění. Ročně by to mohlo přinést úsporu v řádech až desítek milionu Kč, upozornil Vích.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Pokud pachatel způsobí svým podvodným jednáním škodu za více než půl milionu, hrozí mu trest odnětí svobody až na osm let. Maximální výše trestu za spáchání pojistného podvodu může dosáhnout až 12 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK