ÚOHS: Erste Bank může převzít Weinviertler Sparkasse i v ČR

21.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. dubna (ČTK) - Rakouská Erste Bank může převzít konkurenční spořitelnu Weinviertler Sparkasse také v České republice. Jejich fúzi schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to dnes řekl místopředseda antimonopolního úřadu Robert Neruda. Na prodeji se v Rakousku Erste Group Bank se spořitelnou dohodly již loni. Součástí Erste je Česká spořitelna.

Podle Nerudy jsou aktivity Weinviertler Sparkasse v České republice spíše okrajové, a tak spojení s Erste nevzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže. "Změny, ke kterým na jednotlivých trzích po fúzi dojde, budou pouze minimální," uvedl místopředseda úřadu.

Skupina Erste nabízí bankovní, investiční a úvěrové služby a spoření zejména fyzickým osobám, malým a středním podnikům a veřejnému sektoru. Je činná ve střední a východní Evropě, například v Rakousku, České republice, Slovensku a Maďarsku.

Na území ČR působí zejména v oblastech bankovních služeb, služeb v oblasti financování, správy majetku, stavebního spoření, penzijního připojištění a finančního poradenství.

Weinviertler Sparkasse je akciovou společností poskytující jako bankovní služby, spoření či financování nemovitostí pro fyzické osoby i pro malé a střední podnikatele a veřejný sektor.

Weinviertler Sparkasse působí přímo či prostřednictvím svých dceřiných společností především v Rakousku a v omezené míře i v České republice, kde kontroluje například společnosti S Morava Leasing a S-Real Morava.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK