Koruna smazala ranní ztráty a končí na pondělní úrovni 27 Kč/EUR

21.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. dubna (ČTK) - Česká měna se kolem 17:00 obchodovala poblíž pondělního závěru na úrovni 27 Kč/EUR. Podařilo se jí tak umazat ranní ztráty až k 27,26 Kč/EUR. Vůči dolaru si koruna polepšila o zhruba deset haléřů na 20,83 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Směr koruny dnes určoval region, stejný průběh dne jsme viděli na všech třech středoevropských měnách," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Zprávy z domova podle něj na trhu větší odezvu nenašly.

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma dnes uvedl, že by se kurz koruny neměl na konci roku dramaticky lišit od poslední prognózy centrální banky okolo 26,00 Kč za euro. Připomněl, že rozkolísanost kurzu české měny je již nižší, než byla na podzim, i když investoři jsou stále ještě "zmítáni náladou na trzích".

Tůma si podle svých slov také dokáže představit scénář rychlého přijetí eura v letech 2013 až 2015, stejně jako scénář pozdějšího termínu. "Po delší době jsme se tak dozvěděli od relevantní osoby její konkrétní názor na přijetí eura. Tento termín skutečně není nerealistický a teoreticky by ho mělo jít naplnit," reagoval analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Kurz dolaru se odpoledne po výkyvech oběma směry pohyboval na 1,2960 za euro. "Částečně se do obchodování promítaly změny na akciových trzích, ty však nyní eurodolaru neukazují, kam se vydat. Změna hlavních amerických indexů je blízko nuly," poznamenal Vlk.

Podle Pikory má nyní euro jen minimum prostoru k posílení a naopak se blíží obrat trendu. Návrat kurzu nad 1,300 USD/EUR je proto otázkou maximálně několika dní, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK