E15: Stát zvažuje, že bude ručit za úvěry i obchodníkům

22.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Majitelům obchodů a poskytovatelům služeb se rýsuje snazší cesta k úvěrům. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) podle dnešního E15 zvažuje, že rozšíří program garancí na provozní úvěry, který zajišťuje Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), i na maloobchod a služby. Dosud mohou státní garance na úvěry čerpat jen podnikatelé z průmyslu a stavebnictví.

"Analyzujeme, zda a za jakých podmínek by se dal program rozšířit," řekl listu mluvčí MPO Tomáš Bartovský.

Expert záruční banky Josef Vaník E15 potvrdil, že jeho ústav poskytl k této věci ministerstvu podklady a stanovisko. "To je samozřejmě kladné, evidujeme velkou poptávku po zárukách právě z těchto sektorů," uvedl. Vyjádření ministerstva banka zatím neobdržela.

Podle deníku má ČMZRB nyní na záruční programy pro provozní úvěry od ministerstva vyčleněny zhruba tři miliardy korun. Kdyby se program rozšířil, nemělo by to dodatečné nároky na rozpočet, vysvětlil Vaník s tím, že vyčleněná částka by záruky pokryla. Banka schválila od začátku března, kdy program rozjela, záruky na úvěry v objemu přes 300 milionů korun. Podle člena představenstva banky Lubomíra Rajdla vyššímu využití záruk brání právě sektorové omezení.

ČMZRB poskytuje garance za podnikatele bankám až do výše 80 procent úvěru. Pokud by MPO o rozšíření záruk na další sektory rozhodlo, byl by podle Vaníka ústav schopen přijímat žádosti o záruky během několika týdnů. Bartovský zatím nechtěl sdělit, kdy se má o rozšíření rozhodnout.

Na rozšíření úvěrů o maloobchod a služby tlačí podle listu vedle podnikatelů také banky. Jim by totiž státní garance snížila riziko při poskytování provozních půjček.

Podle informací z ČMZRB podnikatelé záruky nejčastěji využívají na refinancování svých stávajících úvěrů - banky totiž chtějí úvěrovou angažovanost vůči firmám spíše snižovat, takže garance podnikatelům pomůže přístup k penězům neztratit, napsal dnešní E15.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK