Společnost Nestlé splnila odhady analytiků a potvrdila výhled

22.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 22. dubna (ČTK) - Švýcarské společnosti Nestlé, která je největším světovým výrobcem potravin, v prvním čtvrtletí klesly tržby o 2,1 procenta na 25,2 miliardy franků (asi 450,6 miliardy Kč). Pokud by se ale bral v úvahu pouze takzvaný organický růst, kde se nepočítá s kurzovými výkyvy ani s vlivem akvizic, tržby se o 3,8 procenta zvýšily. To by byl nepatrně lepší výsledek, než čekali analytici.

Firma zároveň potvrdila výhled na letošní rok, přestože světová ekonomika je teď v útlumu. Nestlé má dlouhodobý výhled, který počítá s růstem tržeb o pět až šest procent. Vedení firmy uvedlo, že na letošní rok počítá s růstem tržeb alespoň o pět procent.

Úspěšný byl pro firmu už loňský rok, kdy se tržby zvýšily o 8,3 procenta. Nestlé se tak s růstem dostala vysoko nad dlouhodobý plán.

Nestlé vyrábí širokou škálu cukrovinek a dalších potravin, včetně například kávy Nescafé, čokoládových tyčinek KitKat a polévek Maggi. Podnik je teď podle analytiků ve srovnání s konkurencí lépe připraven na to, aby se vypořádal s dopady globální recese. Vedle širokého sortimentu by podniku měla pomoci i působnost na mnoha trzích.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali, že Nestlé v prvním čtvrtletí zvýší organické tržby o 3,7 procenta.

Francouzská potravinářská skupina Danone začátkem dubna uvedla, že trvá na svém původním výhledu tvorby zisku na letošní rok. Díky poptávce po kojenecké výživě a produktech zdravé výživy podnik během prvního čtvrtletí zvýšil tržby o jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK