Co týden dal?

10.05.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jako každý týden máme pro Vás zajímavé informace ze světa, z České republiky i z našeho serveru. Je pro vás připraven stručný výtah ...

Posledních 7 dní ve světě

Výkon ekonomiky eurozóny se v loňském posledním čtvrtletí poprvé za desetiletí snížil. HDP eurozóny klesl proti předchozímu čtvrtletí o 0,2 procenta. Jacques Chirac byl v neděli ve druhém kole znovu zvolen francouzským prezidentem s rekordním ziskem 82,21 procenta hlasů. Jeho ultrapravicový protivník Jean-Marie Le Pen získal pouze 17,79 procenta hlasů. Bělehradský soud vydal zatykač na 17 vysoce postavených bosenských Srbů, kteří jsou podezřelí z válečných zločinů. V pondělí ceny ropy klesly o dvě procenta díky nedělní zprávě z Iráku, který se rozhodl, že ve středu 8. května obnoví dodávky ropy na světový trh. Ve čtvrtek bylo v americké centrální bance po předběžných testech zjištěno, že asi dvacet dopisů vykazuje stopy antraxu. Americká produktivita práce v prvním čtvrtletí stoupla nejvíce za posledních 19 let a to o 8,6% v nezemědělském sektoru. I tento týden se nese ve znamení velkých nepokojů na blízkém východě. Řešení je zatím stále v nedohlednu.
 

Posledních 7 dní u nás doma

Mezinárodní měnový fond (MMF)  mírně snížil svou prognózu růstu české ekonomiky,  očekává růst českého hrubého  domácího produktu (HDP) v letošním roce mezi 3,0 a 3,25  procenta. Rakouská Erste Bank v úterý oznámila, že plánuje před koncem roku zvýšit kapitál, aby získala prostředky pro mateřskou společnost AVS nutné na financování nákupu akcií České spořitelny. Unipetrol nabídl svou majoritu v klíčové dceřiné firmě Česká rafinérská třem minoritním akcionářům za odhadovaných 150 až 180 milionů dolarů. Na Ruzyňském letišti se opět kontrolují cestující do Velké británie.Ve středu si čeští politici a občané připomněli konec druhé světové války. Pražská burza dosáhla ve čtvrtek na nová 14měsíční maxima navzdory vývoji na evropských trzích. Sněmovna schválila návrh zákona na financování 24 nadzvukových letounů Gripen ve výši 60 mld. Kč. Nezaměstnanost v dubnu klesla na 8,8 procenta a počet nezaměstnaných klesl na 456 tisíc. A díky snížení sazeb ČNB došlo i v tomto týdnu ke snížení úrokových sazeb hypotečních úvěrů.


Posledních 7 dní na našem serveru

I tento týden jsme pro vás připravili řadu novinek a aktualizovali jsme řadu údajů. Největší změny doznala domovská stránka www.finance.cz, které došlo k přesunutí modulu zpráv do horní části. I tento týden jsme pro vás do zpráv zpracovali vybrané dotazy z poradna.finance.cz. Naleznete je ve Zpravodajství jednotlivých sekcí. V Kapitálovém trhu jsou aktualizovány nejvýnosnější a nejztrátovější akcie za duben, nejobchodovanější dluhopisy v dubnu a obchodníci s CP. V Penzi  jsou pro Vás aktualizovány výsledky penzijních fondů k 31.12.2001. A v Bydlení je do Podmínek hypoték přidána Hypotéku Progres a zaktualizovány úrokové sazby hypotečních úvěrů.

Anketa posledních 7 dní

Volby se kvapem blíží, a proto jsme do ankety na www.finance.cz zvolili toto téma zda věříte předvolebním slibům politických stran. Z ankety jednoznačně vyplynulo, že většina z našich čtenářů těmto slibům nevěří. Slibům politiků nevěří 77% čtenářů a 22% čtenářů věří pouze některým. Je až překvapující, že politikům věří pouze jedno procento hlasujících.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU