Trh s odkupem pohledávek ve čtvrtletí klesl o 35 procent

22.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - České factoringové společnosti v prvním čtvrtletí financovaly odkup pohledávek za 21,3 miliardy korun, což je v meziročním srovnání o 35 procent méně. Vyplývá to z údajů Asociace factoringových společností. Důvodem poklesu je podle generálního ředitele ČSOB Factoring Tomáše Morávka menší ekonomická aktivita způsobená krizí a ukončením činnosti dvou členských společností asociace.

"Kromě toho se i factoringové společnosti podobně jako jiné finanční instituce v minulých měsících koncentrovaly spíše na úkoly spojené s řízením rizika než na rozvoj nového obchodu," uvedl Morávek. Firmy tak podle něj ještě nemohly využít situace, kdy se podniky snaží v době krize hledat alternativní způsoby financování činnosti.

Factoring je finanční služba spočívající v odkupu pohledávek, obvykle se splatností od 30 do 90 dnů, před dobou jejich splatnosti. Dodavatelé zboží nebo služeb postoupí factoringové společnosti pohledávky za svými dodavateli. Klient má okamžitě k dispozici zpravidla 60 až 90 procent fakturované částky, její výše se odvíjí od kvality pohledávky a náročnosti jejího zpracování.

Největší podíl na celkovém objemu zakázek vykázal tuzemský factoring, a to částkou 17,1 miliardy korun. Exportní factoring přispěl k celkovým obchodům téměř čtyřmi miliardami korun a importní factoring 317 miliony.

Celkový obrat factoringových společností klesl o 36 procent na téměř 22,5 miliardy korun. Největší obrat v 1. čtvrtletí vykázala dceřiná společnost České spořitelny Factoring ČS se 6,6 miliardy korun. Následuje ČSOB Factoring, který vykázal obrat 5,2 miliardy korun. Na třetím místě ve velikosti celkového obratu skončil Factoring KB se 3,1 miliardy korun.

Nejmenší obrat 170 milionů korun měla ke konci března společnost D.S. Factoring, jejíž klientské portfolio nedávno převzala konkurenční firma Transfinance. Další firmou, která opouští trh, je UniCredit Factoring. Ta už nebude samostatně působit na trhu, ale její aktivity přejdou dovnitř banky.

Ke konci března bylo členy Asociace factoringových společností České republiky sedm společností - ČSOB Factoring, D.S. Factoring, Factoring ČS, Factoring KB, NLB Factoring, Transfinance a Raiffeisenbank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK