Evropská ekonomika podle člena ECB zatím nejeví známky oživení

22.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. dubna (ČTK) - Evropská ekonomika v prvním čtvrtletí zaznamenala větší pokles, než se předpokládalo, a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se její stav měl v dohledné době zlepšit. V rozhovoru s britským ekonomickým listem Financial Times (FT) to dnes řekl člen bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) Axel Weber.

Bankéř nicméně očekává, že tlak na další pokles ekonomiky začne polevovat, hlavně díky solidním výsledkům hospodaření, jichž v prvních dvou měsících roku dosáhly některé banky.

Weber je zároveň guvernérem německé centrální banky a v rozhovoru se mimo jiné dotkl také otázky úrokových sazeb. V podstatě se přidal k hlasům, které zaznívají z úst některých dalších členů ECB a které naznačují, že ECB základní úrok může snížit až na jedno procento. Pak už by se ale prý snížit neměl. V současné době je základní sazba na 1,25 procenta.

"Pokud jde o globální ekonomiku, jsme pořád ještě uprostřed výrazného poklesu," řekl Weber. "Pokud čekáte oživení, tak já si myslím, že lze čekat snížení tlaku na další pokles. V Německu ani v Evropě však zatím neexistují žádné známky, že by se situace zlepšovala," dodal.

Weber ale připustil, že soubory na podporu ekonomiky, které prosadily vlády několika zemí, začnou mít výrazně stabilizační vliv v závěru tohoto a v průběhu příštího roku. Další kolo zvyšování veřejných výdajů s cílem podpořit ekonomiku už by ale podle něj mohlo ohrozit důvěru veřejnosti v udržitelnost veřejných financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK