ČKD Praha DIZ se bude podílet na výstavbě plynovodu North Streem

22.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Společnost ČKD Praha DIZ ze skupiny ČKD Group se bude podílet na výstavbě ruské kompresorové stanice Portovaja, která je součástí podmořského plynovodu North Streem. Smlouva v hodnotě 17,8 milionu eur (475 milionů Kč) byla podepsána letos v lednu, platnost nabyla ale až nyní. V současné době začínají práce na projektové přípravě a poslední zařízení dodá firma ve 3. čtvrtletí 2010. Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

"K získání této zakázky nám velmi pomohly naše reference v oblasti přepravy a zpracování plynu jak na území Ruské federace tak dalších zemí SNS," uvedl generální ředitel ČKD Praha DIZ Martin Slabý.

DIZ je na tomto projektu partnerem společností Dresser Rand respektive Rolls Royce Energy Systems. Finálním zákazníkem je Gazprom.

Portovaja se nachází v oblasti Vyborgu a ČKD Praha DIZ sem dodá například servisní potrubí turboagregátů, kompletní elektročást stavby včetně vzduchotechniky, kabeláž, elektrické jeřáby a další.

Plynovod North Streem bude po dokončení přivádět zemní plyn z ruského Vyborgu pod hladinou Baltského moře do Německa. Význam bude mít i pro ČR. Na severu Německa k českým hranicím na North Stream naváže plynovod Opal. Na něj pak z Hory Svaté Kateřiny do Rozvadova český projekt Gazela.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK