MMF: Světová ekonomika letos klesne o 1,3 procenta

22.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. dubna (ČTK) - Světová ekonomika letos klesne asi o 1,3 procenta, což bude nejhorší vývoj od druhé světové války. Předpověděl to dnes Mezinárodní měnový fond (MMF), který před jarním zasedáním MMF a Světové banky zveřejnil aktualizaci Globálního ekonomického výhledu. Podle fondu by se globální ekonomika měla už příští rok vrátit k růstu, který by se měl pohyboval kolem 1,9 procenta.

"Globální ekonomika je v hluboké recesi, kterou způsobila masivní finanční krize a náhlá ztráta důvěry," píše se ve zprávě měnového fondu. Rozsáhlá stimulační opatření, jimiž se vlády snaží na krizi reagovat, podle fondu situaci zatím stabilizovala jen částečně.

Očekávaný propad HDP je mnohem výraznější, než fond předpokládal ve svém podzimním výhledu. Kvůli eskalaci dopadů finanční a hospodářské krize fond od té doby prognózu několikrát upravil, ale ještě v lednu očekával, že by si ekonomika mohla udržet růst. Měnový fond růst globální ekonomiky odhadl začátkem roku na 0,5 procenta.

Tempo poklesu globální ekonomiky by se mělo zhruba od druhého čtvrtletí zmírňovat, oživení se ale podle fondu nedostaví dříve než příští rok. Růst HDP v roce 2010 by se mohl pohybovat kolem 1,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK