Celková podpora EU české dopravě může být až 180 mld. Kč

22.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Celková podpora Evropské unie české dopravě a dopravnímu stavitelství se může vyšplhat až na 180 miliard korun. Podle aktuálního kurzu to propočetly ministerstvo dopravy a fond dopravy. Větší část peněz přitom na čerpání stále čeká. Penězovod z unie potrvá do roku 2015; čerpání ale mohou zkomplikovat některé problémy.

"Co se týká operačního programu Doprava, zdá se být v současné době největším úskalím náročný a poměrně dlouho trvající proces schvalování velkých projektů ze strany Evropské komise," řekl mluvčí fondu Karel Hanzelka. Komise schvaluje všechny projekty, jejichž hodnota přesáhne 50 milionů eur (cca 1,35 miliardy Kč).

Peníze na dopravu z unie čerpají - na rozdíl od ostatních oborů - především státní investorské organizace Ředitelství silnic a dálnic a Správa železniční dopravní cesty. Evropské peníze putují například na stavbu pražského okruhu, karlovarské rychlostní silnice R6 nebo železničních koridorů z Prahy do Plzně a Českých Budějovic.

Od loňského roku stát dostává peníze v rámci největšího českého operačního programu s názvem Doprava (OPD). Předběžné financování z EU činilo loni 20 miliard korun, letos se počítá s 36 miliardami. Problémem může být princip spoluúčasti, protože stavby se musejí zaplatit nejprve z národních zdrojů. Těch se nyní nedostává, stát proto využívá například půjčky od Evropské investiční banky.

Princip spoluúčasti vadí i některým podnikatelům. V OPD jsou stamilionové částky například na modernizaci říčních lodí. "Tam dostanete asi 40 procent, takže 60 procent musí stejně rejdaři zaplatit ze svého. Na nějaké peníze si asi sáhnou, ale nebude to v nějakém velkém rozsahu," uvedl jednatel společnosti Česko-saské přístavy Jiří Aster.

Česká republika začala využívat peníze EU dávno před vstupem do unie. V rámci programu PHARE dostala na dopravu 136 milionů eur (aktuálně 3,7 miliardy Kč). Poté následovaly další programy, například Infrastruktura; do roku 2007 dostala ČR zhruba 25 miliard korun. Od roku 2008 se čerpají peníze v rámci OPD. Jde o poslední významnou podporu české dopravy ze strany unie.

"Věřím, že se České republice podaří všechny peníze vyčerpat," vyjádřil se Hanzelka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK