Ratingové agentury čeká v EU přísnější regulace

23.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Štrasburk 23. dubna (zpravodaj ČTK) - Ratingové agentury, které jsou některými experty i politiky označovány za spoluviníky současné vážné finanční krize, čeká v Evropské unii přísnější regulace. Nová pravidla pro jejich fungování schválil Evropský parlament, dopoledne je podpořily i členské země.

Nová pravidla by mimo jiné měla přinutit agentury k registraci a naplnit řadu dalších podmínek. Napříště tak budou třeba muset povinně zveřejňovat informace o tom, jaké modely či metodiky při vytváření ratingů použily.

Změny by také měly zabránit i případným střetům zájmu mezi hodnocenými organizacemi a agenturami. Jednotliví analytici agentury tak budou muset při delší spolupráci s nějakým subjektem rotovat, aby se nenarušila jejich nezávislost.

Kritici ratingovým agenturám, které se zabývají hodnocením ekonomických subjektů i států a jejich porovnáváním z hlediska platební bilance, vytýkají, že nezaznamenaly zhoršující se situaci na finančních trzích. Podcenily prý třeba problémy související s hypotékami poskytovanými bankami klientům. Právě špatné hypotéky stály na začátku finanční krize a bankovním ústavům způsobily obrovské ztráty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK