MZe přidělí zakázky za více než 0,5 mld. bez výběrového řízení

23.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Telekomunikační společnost Telefónica O2 s největší pravděpodobností získá od ministerstva zemědělství dvě zakázky za téměř 570 milionů korun. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Petr Vorlíček a dodal, že termín pro předložení nabídek končí v pátek. Stane se tak dva týdny před koncem mandátu ministra Petra Gandaloviče, a to bez řádného výběrového řízení, upozornil v dnešním vydání deník Mladá fronta Dnes s tím, že na vypracování svých návrhů měly firmy jen 14 dní. O první zakázku se ucházela pouze Telefónica, ve druhém případě je jediným uchazečem sdružení Telefónicy a firmy T-SOFT, upřesnil pro ČTK Vorlíček.

První z projektů, který má přinést sjednocení webových portálů ministerstva má během prvních dvou let přijít na 370 milionů korun, druhý, jímž je systémová centralizace úřadu, potom na 199 milionů korun.

"Typ výběrového řízení byl zvolen plně v souladu se zákonem o veřejných zakázkách a vnitřními předpisy ministerstva zemědělství," uvedl Vorlíček. Jednací řízení bez uveřejnění podle něj ministerstvo použilo z technických důvodů a z důvodu ochrany výhradních práv dodavatele. Zákon o veřejných zakázkách umožňuje řízení bez uveřejnění v případě, že požadovaný produkt je schopen poskytnout pouze jediný dodavatel.

Podle nejmenovaného zástupce konzultantské společnosti jsou ale dva týdny na vypracování nabídky málo, uvedla dále MF Dnes. Zakázku na poslední chvíli kritizoval také hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD). "Považuji to za velmi nestandardní přístup. Žádný resort by neměl v době, kdy se mandát vlády počítá na dny, uzavírat jakékoli kontrakty této výše," řekl pro MF Dnes.

Podle Vorlíčka jsou však obě veřejné zakázky výsledkem dvouleté práce na koncepci informačního systému celého ministerstva zemědělství a byly dlouhodobě plánovány. "Rozhodnutí o realizaci projektu proběhlo na úrovni širšího vedení ministerstva zemědělství a postup je zcela standardní," řekl ČTK Vorlíček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK