Polsko v příštím roce údajně nesplní inflační kritérium pro euro

23.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 23. dubna (ČTK) - Polsko v příštím roce nesplní inflační požadavek pro vstup do eurozóny. Uvedl to dnes člen měnového výboru polské centrální banky Dariusz Filar. Vláda by podle něj ale neměla určovat pevné datum pro přijetí jednotné evropské měny znovu, protože by tím celý proces ztratil důvěru.

Kabinet stanovil jako datum pro přijetí eura začátek roku 2012. Většina ekonomů to ale považuje za příliš ambiciózní plán. Pro přijetí měny musejí země splnit kritéria podle maastrichtských smluv. Vedle inflace se mimo jiné vztahují i na deficity a veřejný dluh.

"Inflační kritérium teď nesplníme. A při pohledu na inflační předpovědi pro Polsko a Evropu, musíme přiznat, že ho v příštím roce mineme o velký kus," řekl Filar. "Stanovení dalšího pevného data by poškodilo důvěryhodnost celého procesu," dodal.

Podle polského vládního plánu pro přijetí eura má zlotý vstoupit do mechanismu směnných kurzů ERM-2, což je předstupeň zavedení eura, na konci nynějšího pololetí. Čím dál víc se to ale zdá jako nereálné. Podle Filara to ztěžuje i vysoká rozkolísanost devizového kurzu v současné době, napsala agentura Reuters.

Eurem nyní platí 16 z 27 států Evropské unie. Od začátku letošního roku měnu zavedlo Slovensko, ale česká vláda zatím datum přijetí eura i přes naléhání opozice a podnikatelských svazů nestanovila. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma nedávno uvedl, že nejpravděpodobnějším termínem pro Česko jsou roky 2013 až 2015.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK