ČSÚ: Pohonné hmoty v na začátku týdne zlevnily, nejvíce LPG

24.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v tuzemsku na začátku týdne klesly. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se snížila o deset haléřů na průměrných 26,02 koruny za litr. Nafta byla levnější v průměru o 11 haléřů, motoristé za litr zaplatili 25,51 koruny. Cena LPG klesla o 20 haléřů na 12,91 koruny za litr. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou se podle ČSÚ prodával za 25,49 koruny za litr, tedy levněji o 14 haléřů.

Podle údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot rovněž pravidelně sleduje, se litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 v minulém týdnu prodával v průměru za 25,72 koruny, tedy o jeden haléř dráž než o sedm dní dříve. Motorová nafta naopak o tři haléře zlevnila na průměrných 25,16 průměrných 25,24 koruny za litr.

Vývoj na světovém trhu s ropou je v posledních dnech velmi proměnlivý. Ceny ropy od počátku týdne střídavě klesají a stoupají. Ve středu na jejich snížení měla vliv zpráva o růstu zásob ropy ve Spojených státech za minulý týden, růst byl vyšší než se čekalo. Náladu na trhu negativně ovlivnila také zpráva Mezinárodního měnového fondu, který snížil odhad vývoje globální ekonomiky na letošní rok.

Ve čtvrtek se ceny ropy zase zvýšily díky slabšímu dolaru. Cena americké lehké ropy stoupla na 49,43 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent zdražila na 50,05 dolaru. Větší nárůst cen ale kromě stoupajících zásob suroviny v USA tlumila i slabá poptávka po ní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK