Japonské akcie zakončily týden propadem, kurz jenu zpevňuje

24.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. dubna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes výrazně oslabily a na jejich pokles měla vliv především emise telekomunikační skupiny KDDI. Klesaly také akcie ocelářské skupiny JFE Holdings, která doplatila na to, že nezveřejnila celoroční výhled tvorby zisku. Na devizových trzích oslabil dolar, japonský jen dál zpevňuje.

Index Nikkei 225 si odepsal 139,02 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 1,57 procenta na hodnotě 8707,99 bodu. Za celý týden si odepsal zhruba 2,2 procenta. Širší index Topix klesl o 1,1 procenta na 830,05 bodu.

Zatímco akcie KDDI klesaly hlavně v reakci na horší výsledky hospodaření, pokles akcií výrobců automobilů souvisí s obavami kolem dalšího vývoje americké automobilky Chrysler. Chrysler se údajně chystá k bankrotu, i když některé zdroje takové informace označují za spekulace.

"Pokud by Chrysler opravdu zbankrotoval, pak by se zvýšily také obavy z bankrotu General Motors," sdělil analytik makléřské společnosti SMBC Friend Securities Fumijuki Nakaniši. Připomněl také, že hospodářské vyhlídky v USA stále nevypadají dobře, jak je vidět například z dat o prodeji domů.

Na devizových trzích se kurz jenu dostal na čtyřtýdenní maximum k dolaru, částečně je ale za tímto vývoje úprava spekulativních pozic. Investoři nyní hlavně vyčkávají na informace o průběhu zátěžových zkoušek, jimiž procházejí velké americké banky. Kompletní výsledky ale budou známy zřejmě až v květnu.

Dolar k k jenu oslabil o 0,9 procenta na 97 JPY a během dne klesl až na 96,90 JPY. To byl nejslabší kurz od konce března. Euro vůči jenu oslabilo o 0,7 procenta na 127,95 JPY, vůči dolaru ale jednotná evropská měna zpevnila o 0,3 procenta na 1,3176 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK