Starostové budou v pondělí kvůli dotacím z EU protestovat u MZe

24.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Zhruba stovka starostů obcí, kterým se nelíbí rozhodnutí ministerstva zemědělství měnící zpětně podmínky pro čerpání evropských dotací, bude v pondělí protestovat před budovou ministerstva na pražském Těšnově. ČTK to dnes řekl Stanislav Polčák z hnutí Starostové a nezávislí. Zatímco v předchozích kolech Programu rozvoje venkova mohly malé obce do výdajů na přihlášené projekty zahrnout i daň z přidané hodnoty, podle nových pravidel budou muset DPH zaplatit ze svých rozpočtů, a to i u projektů podaných loni na podzim v pátém kole dotačního programu.

Dohromady by měly podle Polčáka obce zaplatit státu 190 milionů korun, průměrně 400.000 až 600.000 korun na jednu z nich. Starostové hodlají před budovou úřadu ukázat projekty, které byly v rámci programu vybrány jako nejlepší a od kterých budou mnohé obce kvůli nedostatku peněz na DPH muset odstoupit, uvedlo hnutí. Ministerstvo již dříve uvedlo, že rozhodnutí je konečné, změnu pravidel si totiž vyžádala Evropská unie.

"Obce nebudou moci realizovat obnovu svých náměstí, cest, zastaralé techniky. Mnozí starostové si chtějí vzít klaunské nosy. Mají pocit, že z nich představitelé státu změnou pravidel udělali šašky," uvedl předseda hnutí starostů Petr Gazdík.

Starosty prý mají doprovodit představitelé senátorského Klubu otevřené demokracie, kteří ve věci již interpelovali odstupujícího ministra zemědělství Petra Gandaloviče a premiéra v demisi Mirka Topolánka.

Hnutí starostů není prvním subjektem, který rozhodnutí ministerstva v poslední době kritizoval. Za likvidační pro malé obce jej nedávno označil například předseda Národní sítě místních akčních skupin ČR František Winter či Středomoravská agentura rozvoje venkova.

Mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček už dříve uvedl, že rozhodnutí úřadu je definitivní. Původní český výklad pravidel byl v rozporu s předpisy EU, která si změnu vyžádala. Stanovisko eurokomisařky pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischerové-Boelové v této otázce je prý velmi pevné a komisařka odmítá jakékoliv další diskuse o opětovném zavedení uznatelnosti výdajů na projekty.

Český venkov získá v rámci Programu rozvoje venkova z evropských fondů v průběhu let 2007 až 2013 téměř 100 miliard korun, přičemž na obce by měla připadnout zhruba pětina z této částky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK