Pražská burza v závěru týdne posílila

24.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Pražská burza v závěru týdne za velmi malého zájmu investorů posílila. Dařilo bankovnímu sektoru, nejvyšší růst si ale připsaly akcie developera Orco. Hlavní index PX si ve srovnání se čtvrtečním závěrem připsal 1,21 procenta na 834,1 bodu. ČTK převzala výsledky z burzy.

Orco si dnes připsalo přes 16 procent a dostalo se nad 170 korun. "Poslední seance v tomto týdnu byla klidná s jedinou výjimkou potvrzující pravidlo. Akcie Orca vystřelily šest dní před valnou hromadou o 16 procent ve vleku velkých objemů zobchodovaných v Paříži a také Varšavě. Celkem dnes do 16:00 změnilo majitele přes sedm procent akcií této společnosti, přičemž pražský trh se na tomto množství podílel pouze jednou desetinou," upozornil Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Tereza Špačková z Patria Direct doplnila, že za tento týden si Orco dokázalo připsat téměř 40 procent.

Na růstu indexu PX však měly největší vliv zisky akcií Komerční banky a telefonního operátora Telefónica O2. Akcie Komerční banky vzrostly o 3,54 procenta na 2455 korun a Telefónica O2 vyrostla o 2,20 procenta na 413 korun. Erste Bank přidala přes půl procenta na 417,60 Kč.

O necelá čtyři procenta na 306,50 Kč si polepšily akcie textilní Pegas Nonwovens, které tak podle Adamkoviče zvýšily své dubnové zisky na více než 23 procent.

Jediným výrazně ztrácejícím titulem byla Zentiva, jejíž akcie se v pondělí budou na pražské burze obchodovat naposledy.

Celkový objem v systému pro nejlepší akcie SPAD činil pouhé 1,29 miliardy Kč, zatímco průměrný objem obchodů za poslední rok je 4,1 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK