Pražská burza v týdnu oslabila o 1,3 pct po sedmi týdnech růstu

24.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Takřka dvouměsíční růst akcií na pražské burze skončil. V uplynulém týdnu investoři většinou své podíly prodávali a tuzemský trh cenných papírů tak nenavázal tak na sedm týdnů souvislého posilování. Hlavní index PX klesl o 1,32 procenta na 834,1 bodu. Výsledky dnes ČTK převzala z burzy.

Odborníci nevylučují další prodeje. Analytici ze skupiny Raiffeisen vyhodnotili po minulých nárůstech akciových burz riziko korekce směrem dolů za vysoké a změnili proto krátkodobé doporučení u trhů USA, eurozóny a Japonska na stupeň "držet" z předchozího "kupovat". Směrem na vyspělých burzách se obvykle středoevropské akciové trhy řídí.

Vůbec nejhůře v týdnu dopadly akcie tabákové společnosti Philip Morris, jež spadly o 9,2 procenta na 5270 korun. Začaly se obchodovat bez nároku na dividendu, jejíž výši obchodníci odhadují na 559 korun na akcii před zdaněním. Pod prodejním tlakem byly i finanční a energetické emise.

Akcie těžební firmy NWR odepsaly 4,4 procenta na 77,44 koruny. Analytici firmy Fio doporučili akcie NWR k nákupu a cílovou cenu stanovili na 154 korun, když předchozí cenový cíl byl 585 korun. "Omezená poptávka po uhlí a koksu a s tím související pokles cen ve středoevropském regionu, kde společnost působí, je hlavním důvodem snížení cílové ceny o 75 procent," oznámila společnost. Akcie Komerční banky si pohoršily o 2,4 procenta na 2455 korun.

Akcie energetické skupiny ČEZ, největší firmy na trhu, sestoupily o 3,4 procenta na 801,5 koruny. Analytici firmy Cyrrus doporučili akcie ČEZ investorům nakupovat při cílové ceně 980 korun na kus. Letošní rok by měl být pro ČEZ rekordní a poprvé v historii by jeho čistý zisk měl přesáhnout hranici 50 miliard korun. Ze zisku za loňský rok by měl ČEZ vyplácet dosud nejvyšší hrubou dividendu 50 korun na akcii.

Akcie výrobce léčiv Zentiva klesly o čtyři procenta na 1078 korun. S akciemi Zentivy se bude v pondělí obchodovat naposledy. Drtivou většinu akcií Zentivy drží francouzská Sanofi-Aventis a emitent akcií požádal o stažení akcií z obchodování. Burza tak přijde o pátou nejvíce obchodovanou akcii a šestou největší firmu na trhu.

Silný růst naopak předvedly akcie Orco Property, jež zpevnily o 22,9 procenta na 170,5 koruny. Firma Orco je pod soudní ochranou před věřiteli a snaží se snížit své zadlužení. Podle makléřů je možné, že akcionáři se snaží posílit své pozice před valnou hromadou 30. dubna. O dalších 9,5 procenta na 306,5 koruny pak rozšířily letošní zisk akcie textilní společnosti Pegas.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK