RWE: EU musí více podpořit projekt Nabucco, hlavně finančně

24.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 24. dubna (ČTK) - Evropská unie by měla urychlit jednání o zahájení výstavby plynovodu Nabucco, pokud má skutečně zájem snížit závislost na plynu z Ruské federace. Na konferenci o bezpečnosti energetického zásobování to dnes v Sofii řekl šéf rozvoje společnosti RWE Supply and Trading Jeremy Ellis. Nutná je podle něj hlavně dohoda v otázce financování a konkrétních smluv.

"Je čas přestat hrát poker a učinit rozhodnutí. Evropa a Turecko musí odkrýt karty. Země, které mají dodávat plyn, ani investoři, nebudou čekat věčně," řekl Ellis, jehož cituje agentura Reuters.

EU slíbila, že na financování projektu za 7,9 miliardy eur (asi 211 miliard Kč) se bude finančně podílet, avšak podle Ellise je nejvyšší čas přejít od slov k činům. Nabucco totiž existuje jako projekt několik let, výstavba projektu se ale zatím odkládala.

Nabucco má přivést zemní plyn z oblasti Kaspického moře přes Turecko a jihovýchodní Evropu do Rakouska. Z tamní přijímací stanice Baumgarten bude plyn proudit do dalších zemí západní Evropy.

RWE je součástí konsorcia, které je připraveno projekt finančně podpořit. Vyžaduje ale, aby se finančně angažovaly i vlády. "Zásoby plynu na Blízkém východě a v oblasti Kaspiku dávají příležitost k otevření jižního koridoru," dodal Ellis.

Evropa má s odběrem ruského plynu nepříjemné zkušenosti. Už několikrát se stalo, že kvůli sporu mezi Ruskem a Ukrajinou se část Evropy ocitla bez plynu. Bez tepla se tak ocitly tisíce lidí, zatímco řada firem musela kvůli nedostatku plynu omezit nebo zcela přerušit výrobu. Velké problémy s přerušením dodávek mělo například sousední Slovensko.

Od letošního ledna, kdy byly zatím poslední problémy se zásobováním plynem z Ruska, Evropa neučinila mnoho pro to, aby dosáhla shody na úrovni politické ani finanční. To je však základní předpoklad k tomu, aby projekt Nabucco pokročil. Unie navíc nemá zajištěn ani plyn, který by měl potrubím Nabucca proudit. Příslib má zatím jen asi na pětinu objemu.

Předseda Evropské komise José Barroso v Sofii řekl, že má zájem na tom, aby projekt znatelně pokročil. Brusel ale zatím nenabídnul žádné pobídky Ázerbájdžánu, Turkmenistánu, ani dalším potenciálním dodavatelům, aby měli zájem plyn projektu Nabucco vůbec dodávat.

Konečné rozhodnutí o investici do projektu se očekává příští rok. Podle vedoucího projektu Nabucco Reinharda Mitscheka by právě toto rozhodnutí mělo podnítit zahraniční firmy a organizace k tomu, aby projektu zajistily dostatek plynu.

Potenciální dodavatelé varovali, že času už není nazbyt. O zemní plyn ze střední se totiž může strhnout boj, protože poptávka po surovinových zdrojích je stále větší a zřejmě dál poroste. Zájem má jak Rusko, které by plyn využilo na domácím trhu i na vývoz, tak Čína nebo Írán.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK