USA slibují podporu chystaným změnám řízení MMF

25.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 25. dubna (ČTK) - Spojené státy slibují výraznou podporu změnám, které se chystají v řízení Mezinárodního měnového fondu. Na jarním zasedání MMF a Světové banky (SB) to dnes řekl ministr financí USA Timothy Geithner. Smyslem změn je dát více hlasovacích práv zemím, jejichž vliv se v posledních letech zvýšil.

Geithner v projevu k řídícímu výboru MMF také vyzval, aby byl fond připraven poskytovat půjčky na rekapitalizaci bank. Pomoci by ale měl také rozvojovým zemím, kde se vyskytnou problémy s obnovením dluhů v podnikové sféře.

Geithnerovy návrhy mohou podle agentury Reuters vyvolat polemiku mezi dalšími vyspělými zeměmi, které, stejně jako Spojené státy, měly na řízení měnového fondu dosud největší vliv. Geithner ale řekl, že je nutné brát ohled na globální ekonomickou realitu.

"Je to nezbytné k posílení legitimity měnového fondu. Je třeba zajistit, aby (MMF) zůstal středem mezinárodního měnového systému a odrážel realitu 21. století," řekl Geithner. Podpora Spojených států chystaným změnám je obzvlášť důležitá, protože USA jsou největším akcionářem fondu.

Geithner také vyzval k urychlení změn v kvótách pro hlasování, které určují, jakou váhu má v MMF každá země. Podle ministra by měla mít výkonná rada méně členů než teď, kdy jich je 24. Do příštího roku by jejich počet prý mohl klesnout na 22 a do roku 2012 na 20.

"Pro změnu kvót tak, aby měly větší váhu dynamicky se rozvíjející země, je třeba mnohem odvážnějšího přístupu," řekl ministr. Otázku kvót je podle něj ale nutné přehodnotit komplexně. "Kosmetické změny měnovému fondu do 21. století nestačí," dodal v silně laděném projevu Geithner.

Geithner nezmínil žádnou zemi, která by měla mít větší vliv na řízení fondu, už dlouho se ale v této souvislosti zmiňuje Čína. Lze to odvodit i z toho, že USA i evropské mocnosti několikrát daly najevo, že Čína by se měla na financování MMF více podílet.

Většina vyspělých zemí nyní prochází hlubokou recesí a řada rozvojových zemí má takové problémy, že se s žádostí o pomoc obracejí na MMF. Ten musí vynakládat mnohem větší částky na záchranu menších zemí, a úměrně s tím se tak zvyšuje potřeba na doplnění finančních zdrojů.

Otázkou zvýšení příspěvků měnovému fondu se začátkem dubna zabýval summit G20 v Londýně. Na něm se delegáti dohodli, že zvýší kapitál fondu z nynějších 250 miliard o zhruba 500 miliard dolarů. Podle Reuters se vedou tvrdá zákulisní vyjednávání, jejichž smyslem je sliby realizovat. Spojené státy a další země slíbily více než 300 miliard dolarů.

Česká republika nedávno oznámila, že měnovému fondu půjčí 1,03 miliardy eur (zhruba 27 miliard korun) na případnou pomoc zemím postiženým finanční krizí. Částka je českým podílem na celkovém souboru opatření v objemu zhruba jednoho bilionu dolarů (asi 20 bilionů korun), na němž se rovněž na začátku dubna dohodl summit G20 v Londýně. Česká republika peníze poskytne z devizových rezerv České národní banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK