ČR a Slovensko budou mít společné zástupce v MMF a SB

26.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 26. dubna (zpravodaj ČTK) - Česká republika a Slovensko se dohodly na společném zastupování ve světových finančních institucích. Oba státy budou mít 16 let po rozdělení Československa po jednom společném zástupci v Mezinárodním měnovém fondu a ve Světové bance. Zájmy obou zemí v MMF bude zastupovat slovenský reprezentant a ve Světové bance český. Po čtyřech letech se funkce vymění.

Příslušnou dohodu podepsali český ministr financí v demisi Miroslav Kalousek a guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se slovenskými partnery v sobotu ve Washingtonu na okraj jarního zasedání světových finančních institucí.

Dosud měly obě země v každé z nich vlastního zástupce. Nové opatření zdůvodnil Kalousek snahou o úspory. Z hlediska provozu MMF a SB je silný tlak na šetření, řekl ČTK. Kromě toho jde ale podle něho o významný znak vzájemné důvěry. "Věříme si natolik, že nám ani jednomu nedělá problém představa, že reprezentant jedné země bude zastupovat zájmy obou zemí," poznamenal.

"Pro obě strany platí, že musejí hájit zájmy obou zemí. Je to nejen praktický příklad šetření, ale i obrovské důvěry vůči sobě," prohlásil.

Kalousek jednal ve Washingtonu také s generální ředitelkou Světové banky Ngozi Okonjo-Iwealaovou, s níž hovořil o prioritách českého předsednictví EU v době světové hospodářské krize. řekl, že si před ní "trpce postěžoval na falešný a nepravdivý pohled" řady globálních institucí a médií na střední a východní Evropu jako na jeden region s jedněmi problémy.

Apeloval na to, že v době současné hospodářské recese nelze z tohoto hlediska Evropu rozdělovat podle světových stran. Jednotlivé země mají své jednotlivé problémy, které se od sebe výrazně liší. Není možné vzít jednotné měřítko ani na země eurozóny a na země, které euro nemají, uvedl.

Představitelka Světové banky si je toho prý vědoma a přislíbila aktivní pomoc své instituce v podobě prohlášení k této věci, řekl český ministr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK