ČNB ve čtvrtletí zadržela 933 padělků, o 11 více než loni

26.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - V České republice bylo během prvního čtvrtletí zadrženo podle údajů České národní banky 933 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. Ve stejném období loni bylo zadrženo 922 padělků. Údaje ČNB zveřejnila na internetu.

Nejvíce padělků mincí a bankovek bylo v českých korunách, celkem 706. Celkem 124 padělků bylo v eurech a 38 v dolarech. Počet pozměněných a padělaných peněz v korunách, eurech i dolarech meziročně poklesl. Zbytek připadá na padělané a pozměněné mince a bankovky měn mimo eurozónu, jejich počet se v meziročním srovnání zdvojnásobil.

Vedle padělků zadržela centrální banka ve čtvrtletí 1294 napodobenin, zatímco loni ve čtvrtletí to bylo 71. Napodobeniny jsou většinou na rozdíl od padělků vyrobeny za jiným účelem než udáním do oběhu. Jde například o filmové rekvizity, učební pomůcky nebo reklamní předměty.

Za celý loňský rok bylo zadrženo 4584 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, což představovalo meziroční nárůst o 30 procent. Nejčastěji padělané byly loni tisícikoruny. Čtvrtletí statistika ČNB přesné hodnoty padělaných bankovek a mincí neobsahuje.

V České republice bylo ke konci loňského roku v oběhu přes tři miliardy korunových bankovek a mincí, tedy přibližně o 80 milionů více než na konci roku 2007. Stejně tak se zvýšila i hodnota peněz v oběhu z předloňských 353 miliard korun na téměř 399 miliard korun na konci roku 2008. Z bankovek je nejvíce tisícikorun, následují dvousetkoruny. V případě mincí kralují peněžnímu oběhu koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK