Analytici: Prasečí chřipka v Mexiku může ohrozit obchod s USA

26.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago 26. dubna (ČTK) - Další výskyt případů prasečí chřipky v Mexiku a nařízení většího omezení pohybu by zřejmě ovlivnilo cestovní ruch i obchod mezi Spojenými státy a Mexikem. Myslí si to analytici, kteří většinou poukazují na dopady dalších onemocnění podobného charakteru, které se už v minulosti vyskytly. Byla to především ptačí chřipka a virus SARS.

Jako první na zprávy o šíření viru zareagovaly severoamerické burzy, na nichž se obchodují zemědělské komodity. Ceny prasat na komoditní burze v Chicagu za nervózního obchodování klesly na dvouměsíční minimum. Mexiko je největším odběratelem amerického vepřového a hovězího.

Pokud by si epidemie vyžádala omezení pohybu zboží, američtí producenti masa by to podle analytiků zřejmě pocítili. Potenciální dopad na obchod se zatím nedá přesně určit a vědci se zatím snaží o novém kmenu H1N1 zjistit co nejvíce informací. Ostražití jsou ale hlavně zástupci přepravních firem a cestovních kanceláří.

"Pokud nastane výrazný posun v poptávce, můžeme se dočkat citelných dopadů na naše výrobky. Nezáleží na tom, zda restrikce zavede vláda, anebo se prostě spotřebitelé rozhodnou říci (našemu zboží) 'ne'," podotkl hlavní ekonom Americké zemědělské federace (AFBF) Bob Young.

Smrtící virus, který je zřejmě kombinací prasečího, ptačího a lidského viru chřipky, si v Mexiku zatím vyžádal minimálně 80 obětí, více než 1000 lidí je ale podle mexických úřadů virem infikováno. Mexiko už částečně omezilo pohyb lidí, například na deset dnů zavřelo školy v hlavním městě a jeho bezprostředním okolí.

Vzhledem k tomu, že Mexiko a Kanada jsou největšími odběrateli produkce amerických farmářů, další omezení pohybu osob a zboží by podle Younga mohlo zemědělskému sektoru v USA způsobit nemalé problémy.

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že má obavy z výskytu asi 800 případů onemocnění podobných chřipce, které se v Mexiku objevily. Ve Spojených státech bylo hlášeno 11 případů výskytu infekce, všichni nemocní se ale zotavili.

Pokud by bylo nutné kvůli chřipce omezit pohyb potravinářského zboží, rozhodnutí by vydalo americké ministerstvo zemědělství. "Zatím jsme žádné takové nařízení nedostali," řekl podle agentury Reuters zástupce přepravců zemědělského a potravinářského zboží Russell Laird z Amerického sdružení nákladní dopravy.

Členka vedení Asociace leteckých přepravců Katherine Andrusová řekla, že sdružení sleduje informace WHO, především se ale řídí pokyny Centra pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC). "Pokaždé, když se objeví něco podobného, věnujeme tomu značnou pozornost," řekla Andrusová. O žádném omezení pohybu zboží ale zatím neví ani ona.

Zatím poslední výraznější omezení letecké dopravy, které souviselo se zdravotními problémy, je z let 2002 a 2003. V té době svět sužovala epidemie SARS, což je onemocnění, které ovlivňuje dýchací ústrojí. Epidemie se objevila v Číně a rozšířila se o dalších zemí světa. Vyžádala si stovky obětí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK