Letošním hitem ztrátové burzy jsou překvapivě akcie Pegas

26.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Nad všemi akciemi na letos ztrátové pražské burze výkonem vysoko ční akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens. Akcie této jedné z nejméně nápadných kótovaných firem se zhodnotily akcionářům o již 31,6 procenta, zatímco druhá nejlepší emise pojišťovny VIG zpevnila o přibližně 12 procent. Celý trh pak podle indexu PX oslabil o téměř tři procenta, vyplývalo z výsledků burzy.

Někteří analytici nad výkonem cenných papírů tohoto předního evropského výrobce netkaných textilií kroutí hlavou. "Překvapuje mě to velmi a rozhodně jsem to nečekal, jelikož žádné pozitivní zprávy z Pegasu nedorazily, spíše naopak," uvedl analytik České spořitelny Radim Kramule.

Naproti tomu pro analytika Komerční banky Miroslava Adamkoviče byl růst akcií Pegas v souladu s očekáváním. "Naše aktuální doporučení pro akcie Pegas zní 'kupovat' s cílovou cenou 444 korun," upozornil. Stejné doporučení s podobnou cílovou cenou měl i analytik firmy Atlantik FT Petr Novák, podle kterého je u akcií Pegas vidět stabilní nákupní zájem, jen není zřetelné, zda ze strany domácích nebo zahraničních investorů.

Zatímco Kramule vedle dividendového výnosu a spekulativního obchodování jiný důvod k nakupování nenašel, Adamkovič jich představil celou řadu. Patří k nim očekávané příznivé hospodaření v prvním čtvrtletí, zmíněná lákavá dividenda v očekávané výši kolem 0,9 eura na akcii (asi 24 korun), odolnost odvětví vůči recesi nebo chybějící dominantní akcionář.

Za nevýhodu Adamkovič naopak označil nízkou tržní velikost emise a objem obchodů, což od investování odrazuje některé velké institucionální investory.

Kramule souhlasil s tím, že do března by mělo být hospodaření Pegas dobré, jenže ve zbytku roku spíše podprůměrné. Po zveřejnění výsledků hospodaření za první čtvrtletí by se proto vývoj ceny akcií měl obrátit. "Bude hodně záležet na vývoji celkové ekonomiky v Evropě a ČR," připomněl také vliv současné hospodářské recese Kramule.

Firmě Pegas loni meziročně klesl zisk o 6,3 milionu na 14,9 milionu eur (zhruba 397 milionů korun). Rozhodnutí o dividendě, která loni činila 0,85 eura, by prý mělo padnout přibližně na začátku třetího čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK