Koruna během dopoledne ubrala z předchozích zisků

27.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Česká měna začala nový týden ve srovnání s pátkem na slabších úrovních. Kurz vystoupal z pátečních 26,63 na 26,78 Kč za euro, ale následně se vrátil na současných 26,67 Kč/EUR, vyplývá z informací serveru Patria Online. Koruna je na začátku zkráceného týdne zhruba o 15 haléřů slabší i k dolaru, v současnosti se pohybuje kolem 20,25 Kč/USD.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka evropské akciové trhy dopoledne ztrácejí kvůli obavám z dalšího rozšíření prasečí chřipky.

"První informace ze zátěžových testů v americkém bankovním sektoru nakonec nijak bohaté nebyly. Jejich vyznění je pro banky spíše negativní, neboť se zvyšuje pravděpodobnost zestátnění. Také to hovoří proti akciím, jejichž vývoj dnes může středoevropské měny držet pod tlakem. Žádné události v ČR se dnes nečekají. V Polsku byly zveřejněny maloobchodní tržby a nezaměstnanost za březen. Obojí dopadlo hůře, než se čekalo," konstatoval.

Ze zvýšených obav na trzích podle něj naopak profitují dolar a jen. Kurz americké měny k euru se vrátil na 1,3170, čímž nahradil část ztrát z konce minulého týdne. "Kalendář na dnešek je ještě bez důležitých událostí, tento týden však může přinést hodně zajímavého. Z ekonomiky především americký HDP, z firemní sféry další další hospodářské výsledky, informace o Chrysleru a případně nové zprávy o bankách," naznačil další vývoj Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK