SVS neomezí dovoz prasat

27.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Státní veterinární správa (SVS) kvůli prasečí chřipce, která si v Mexiku vyžádala již více než stovku obětí a vyvolává obavy na celém světě, zatím nechystá žádná opatření při dovozu prasat ze zahraničí. Veterináři ale nabádají chovatele prasat, aby z preventivních důvodů nepouštěli do svých chovů cizí osoby. ČTK to dnes řekl mluvčí SVS Josef Duben.

"Z rizikových oblastí, tedy z Mexika, jižní části Spojených států ani Nového Zélandu, se do Česka žádná prasata nedovážejí," uvedl Duben, podle kterého tak kvůli prasečí chřipce zatím není nutné přistupovat k preventivním veterinárním opatřením při dovozu prasat či vepřového.

Duben ale připomněl, že chovatelé prasat nesmějí do vepřínů pouštět cizí osoby, které by teoreticky mohly tuto nebezpečnou nákazu do chovů zavléct. Tento zákaz podle Dubna platí dlouhodobě a nyní kvůli prasečí chřipce nabývá na významu.

Pokud by v nějakém chovu byla prasečí chřipka zjištěna, museli by veterináři zjistit její ohnisko, stanovit ochranné pásmo a rizikový chov prasat vybít. "Byl by to podobný postup jako u ptačí chřipky," podotkl Duben.

Odborníci upozorňují, že lidé se nemusejí obávat jíst vepřové maso, protože přenos prasečí chřipky potravou nebyl prokázán. Virus prasečí chřipky se přenáší vzduchem.

Nový smrtící virus prasečí chřipky s označením A/H1N1 se objevil v Mexiku. Podle analýzy je kombinací viru chřipky lidské, prasečí a ptačí. Jen v Mexiku bylo hospitalizováno kolem 400 lidí z celkových asi 1614 případů, u kterých vzniklo podezření na nakažení touto dosud neznámou virovou nemocí. Přes 100 lidí na následky nemoci údajně zemřelo. Další potvrzené případy infekce jsou v USA a Kanadě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK