Protest desítek starostů před MZe se změnil v poděkování

27.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - V děkovnou akci namísto původně plánovaného protestu se změnilo dnešní shromáždění několika desítek starostů malých obcí před ministerstvem zemědělství na pražském Těšnově. Původně měli starostové protestovat proti kroku ministerstva, které dodatečně změnilo podmínky pro čerpání evropských dotací v rámci Programu rozvoje venkova a zrušilo uznatelnost výdajů na daň z přidané hodnoty. Ministr zemědělství v demisi Petr Gandalovič však dnes ráno oznámil, že stát dočasně vyjde obcím vstříc a DPH uhradí.

Gandalovič na setkání starostů před ministerstvem nedorazil, přesto si vysloužil jejich potlesk. Dnes ráno v České televizi ministr řekl, že na základě jeho dohody s ministrem financí Miroslavem Kalouskem nebudou obce, které mají před podpisem projektů v rámci pátého kola programu, muset DPH zaplatit.

"Už jsme je (starosty) nestačili odvolat, takže jsme pochod za ministrem změnili v děkovný pochod za ministrem, protože pan ministr Kalousek a pan ministr Gandalovič ustoupili," řekl novinářům starosta obce Suchá Loz a předseda politického hnutí Starostové a Nezávislí Petr Gazdík. Krátce také promluvil ke shromážděným starostům, které seznámil s rozhodnutím MZe.

Podle Gazdíka ministři v demisi vyřešili chybu, která nastala špatným překladem a špatným vnímáním anglického, francouzského a českého překladu ze strany EU. "Z původně pochodu za ministrem, který měl být tak trochu protestní nebo diskusní, bude pochod víceméně děkovný za to, že pan ministr vyslyšel volání starostů," řekl Gazdík.

Rozhodnutí osvobodí obce od placení DPH během pátého kola, v rámci dalších kol však již daň budou muset platit samy. Dohromady měly podle původních odhadů obce zaplatit státu 190 milionů korun, průměrně 400.000 až 600.000 korun na jednu z nich. Ministerstvo již dříve uvedlo, že rozhodnutí je konečné, změnu pravidel si totiž vyžádala Evropská unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK