Česká rafinérská a Paramo předběžně dohodly tranzit ropy přes SR

27.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Tuzemské společnosti Česká rafinérská a Paramo se předběžně dohodly se slovenskou firmou Transpetrol na podmínkách přepravy ropy přes slovenské území v letošním roce. Stanovily také podmínky pro možné uzavření smlouvy na tříleté období. ČTK to dnes bez bližších podrobností sdělil mluvčí České rafinérské Aleš Soukup. Platnost předcházející smlouvy o přepravě a skladování ropy vypršela k poslednímu dni loňského roku.

Ke dnes zveřejněným dohodám by se měli akcionáři zúčastněných firem vyjádřit během dvou týdnů. Dosud jsou dodávky suroviny zajišťovány na základě předběžných dohod, protože jednání společností se zadrhla na ceně za přepravu a skladování.

Na jaké ceně se nakonec dohodly, dnes firmy neuvedly. "Vyjádříme se v rámci tiskové zprávy z valné hromady, která se bude konat 30. dubna 2009, tedy po projednání a získání stanoviska akcionáři, " řekl na dotaz ČTK Soukup.

Prostřednictvím Transpetrolu, který spravuje slovenskou část ropovodu Družba, do Česka putuje veškerá ropa z Ruska. Ta tvoří zhruba zhruba dvě třetiny dodávek pro Českou rafinérskou - přibližně pět milionů tun ročně. Celková roční spotřeba ropy v České republice se pohybuje kolem osmi milionů tun.

Nadpoloviční podíl v České rafinérské drží společnost Unipetrol, kterou ovládá polská firma PKN Orlen. Dalšími akcionáři České rafinérské, jež provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, jsou italská ropná společnost Eni a nizozemsko-britský koncern Royal Dutch/Shell. V Paramu drží Unipetrol 100procentní podíl.

Firmu Transpetrol nyní zcela ovládá slovenský stát, který nedávno odkoupil menšinový podíl, jenž byl dědictvím po podnikatelském impériu Michaila Chodorkovského.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK