Pojišťovny kryjí riziko prasečí chřipky u zvířat i lidí bez výluk

27.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Riziko prasečí chřipky pojišťují tuzemské pojišťovny bez výluk v rámci zemědělského pojištění nákazy zvířat, životního pojištění osob či cestovního pojištění. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Každý klient ale musí předcházet pojistnému nebezpečí, zdůraznily.

Riziko prasečí chřipky lze krýt jak ze zemědělského pojištění, pokud by onemocněla chovaná prasata, tak z životního pojištění osob či cestovního pojištění, řekl ČTK mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. Prasečí chřipka není podle něj ve výlukách žádného pojištění a kryje ji také pojištění nákazy zvířat, stejně jako třeba nemoc šílených krav. "Žádnou výluku na prasečí chřipku nemáme," doplnil mluvčí ČSOB Pojišťovny Tomáš Hejda.

Pokud by musel klient vyhledat pomoc lékaře v zahraničí, vztahovalo by se na něj pojištění léčebných výloh podle Bálka za předpokladu, že by se nepohyboval v oblastech, které například právě kvůli výskytu prasečí chřipky místní úřady uzavřou, nebo v místech, do kterých nedoporučí jezdit v souvislosti s výskytem této nemoci ministerstvo zahraničních věcí.

Podle pojistných podmínek je klient povinen učinit vše k odvrácení škodné události a ke snížení rozsahu jejích následků. Toto by měl mít každý klient ještě před případným vycestováním do infikované oblasti na paměti, připomněla mluvčí Generali Kateřina Bílá.

Nový smrtící virus prasečí chřipky s označením A/H1N1 se objevil v Mexiku. Podle analýzy je kombinací viru chřipky lidské, prasečí a ptačí. Jen v Mexiku bylo hospitalizováno kolem 400 lidí z celkových asi 1614 případů, u kterých vzniklo podezření na nakažení touto dosud neznámou virovou nemocí. Přes 100 lidí na následky nemoci údajně zemřelo. Další potvrzené případy infekce jsou v USA, Kanadě či ve Španelsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK