OKD, Rekultivace se spojí s OKD, Doprava, o práci přijde 140 lidí

27.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Společnost OKD, Rekultivace, která zajišťuje především obnovu krajiny po těžbě uhlí na severní Moravě, propustí kvůli restrukturalizaci 140 lidí. Firma se spojí se společností OKD, Doprava. Propuštění zaměstnanci získají odstupné ve výši jedenáctinásobku průměrné měsíční mzdy a lidé nejvíce ohrožení na trhu práce dostanou i další mimořádné dávky. ČTK o tom informoval mediální zástupce firmy Vladimír Bystrov v tiskové zprávě.

"Vznikne tím silná skupina, která bude mít díky zefektivnění celého provozu a odstranění duplicit větší šanci obstát na trhu zasaženém krizí," sdělil Bystrov. Dodal, že aktuální kroky jsou součástí předem plánované integrace. "Ekonomická krize tento proces jen urychlila. V našem regionu není prostor pro dvě konkurenční firmy, tím spíše, pokud obě patří jednomu konečnému vlastníkovi a není hospodárné udržovat některé činnosti současně v obou," dodal Bystrov.

Propuštění zaměstnanci, stejně jako ti, kteří sami ukončí pracovní poměr do konce května, dostanou odstupné podle platné kolektivní smlouvy, a navíc finanční příspěvek ve výši jednoho průměrného měsíčního příjmu. Lidem ve věku nad 55 let a samoživitelkám navíc firma vyplatí jednorázový příspěvek ve výši 20.000 korun. Na odstupné a sociální program má firma připraveno 35 milionů korun. Společnost OKD, Doprava pomáhá propuštěným zaměstnancům s hledáním nové práce, několik volných míst pro ně vytvoří například ve své centrále v Ostravě.

Společnost OKD, Doprava má historicky silnou divizi zaměřenou na sanační a rekultivační práce. Právě do ní budou včleněni zaměstnanci a další aktiva nynější OKD, Rekultivace. V současné době má firma OKD, Rekultivace 396 zaměstnanců a společnost OKD, Doprava zaměstnává 2100 lidí, z toho v divizi zabývající se rekultivacemi pracuje 438 zaměstnanců.

Vlastníkem podílů ve společnosti OKD, Rekultivace jsou nyní skupina RPG RE, která patří do holdingu RPG Industries, a společnost OKD, Doprava patřící do skupiny NWR Transportation. Ta je rovněž součástí holdingu RPG Industries. OKD, Rekultivace není dceřinou firmou OKD ani nepatří do skupiny NWR. Skupiny NWR, NWR Transportation a RPG Industries jsou sesterské subjekty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK