Británie údajně uvažuje o prodeji banky Northern Rock

27.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. dubna (ČTK) - Británie zvažuje o tom, že by prodala zestátněnou banku Northern Rock. Oficiálně se ale žádná jednání s potenciálními kupci nekonají, uvedli dnes lidé obeznámení se situací. Prodej je přitom podle jednoho ze zdrojů možný ještě letos, i když je to kvůli hospodářské recesi hůře uskutečnitelné, napsala agentura Reuters.

List Sunday Times napsal, že stát chce rozdělit Northern Rock na dvě banky a v jedné z nich by nechal takzvaná toxická aktiva. Ta by zůstala v majetku vlády a zbytek se prodal. List bez uvedení zdroje napsal, že plány prodeje začali chystat poradci z Credit Suisse.

"Vláda by ráda opustila Northern Rock před volbami," uvedl zdroj z bankovního sektoru. Pro časnější prodej podle něj mluví politická i ekonomická situace. Volby se musejí uskutečnit nejpozději 3. června příštího roku.

Zájem o aktiva britské banky údajně vyslovily finanční společnosti Virgin Money, National Australia Bank a Santander a soukromé skupiny investorů Blackstone a Towerbrook, napsal list.

Tiskový mluvčí Northern Rock uvedl, že je v zájmu banky přejít zpět do soukromého sektoru. Časový rozpis pro to zatím neexistuje. Uvedení akcií na burzu by ale bylo méně rozumné než prodat banku vcelku, dodal podle analytiků Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK