Japonské akcie v obavách kolem amerických bank výrazně klesly

28.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. dubna (ČTK) - Akcie na tokijské burze dnes oslabily o téměř tři procenta a jejich hlavní index sestoupil nejníže za téměř měsíc. Způsobily to zejména zprávy, podle nichž americké regulační úřady sdělily dvěma největším americkým bankám, že budou možná potřebovat více kapitálu. Obavy z pandemie chřipky nadále posilovaly kurzy bezpečnějších měn jako dolar a jen; japonská měna ještě získala po zprávách o amerických bankách.

Tokijský akciový index Nikkei 225 v závěru klesl o 2,7 procenta na 8493,77 bodu, nejníže od 1. dubna. Širší index Topix oslabil o 2,5 procenta.

Regulační úřady podle zdrojů listu Wall Street Journal na základě "zátěžových testů" sdělily bankám Citigroup a Bank of America, že možná budou potřebovat další kapitálové injekce. Výsledky testů by měla vláda zveřejnit 4. května. V Tokiu měla zpráv vliv hlavně na další růst kurzu jenu, což oslabilo akcie japonských firem, které jsou zaměřeny hlavně na vývoz.

Výrazně klesly akcie výrobce elektroniky Sharp, které po zprávě o ztrátách oslabily o osm procent. Rostly naopak akcie Chugai Pharmaceutical, kterým by měl prospět zvýšený prodej léku proti chřipce Tamiflu.

Akcie v Asii dnes klesaly druhý den po sobě v obavách z šíření chřipky a z možného dopadu na ekonomiku. Reakce investorů však zůstala umírněná, protože situace zatím není zcela jasná a smrtící dopady nemoci se zatím omezují jen na Mexiko. Index akcií regionu Asie a Tichomoří MSCI byl dnes nižší o necelé procento.

Strach z chřipky nadále ovlivňoval devizový trh, kde opět rostly kurzy bezpečných měn v čele s jenem. Japonská měna pak získala i na zprávách o amerických bankách, prudce naopak klesaly měny jako australský a novozélandský dolar a oslabovalo i euro.

Jen vůči dolaru ke konci tokijského obchodování posílil o jedno procento na 95,81 JPY a dolar se propadl až na 95,74 JPY, nejníže za měsíc. Euro k jenu kleslo o více než jedno procento na sedmitýdenní minimum 124,51 JPY a australský dolar k jenu spadl o 1,8 procenta. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,3018 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK