Hnutí Duha: Odpovědnost ČEZ za jaderné elektrárny je nízká

28.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Odpovědnost energetické společnosti ČEZ v případě havárie v jaderné elektrárně Temelín nebo Dukovany je téměř 73krát nižší, než činí expertní odhady škod. Tvrdí to studie, kterou dnes představilo ekologické Hnutí Duha. Reakci společnosti ČEZ ČTK zjišťuje. Poslanecká sněmovna nedávno schválila zvýšení odpovědnosti ČEZ z šesti na osm miliard korun a minimální limit pojištění na dvě miliardy korun.

Znamená to, že kdyby například v Temelíně došlo k havárii, všichni postižení by dostali dohromady osm miliard korun. Pokud by ČEZ nedokázal vyplatit náhrady do této výše, pokryl by zbytek stát. Přitom Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) odhadla, že škody při těžké jaderné havárii by činily minimálně 83 miliard eur (asi 2220 miliard Kč).

Odpovědnost ČEZ by měla být větší zhruba o miliardu korun i podle doplněné Vídeňské úmluvy, kterou Česká republika podepsala. Podle ekologů mělo ministerstvo průmyslu a obchodu v duchu této úmluvy novelizovat patřičné paragrafy atomového zákona. Nic z toho se ale nestalo, uvedl nedávno Edvard Sequens ze Sdružení Calla.

České reaktory však mají podle odborníků velice nízké riziko vážné havárie, mnohokrát nižší než u starších zařízení třeba v Rusku či na Ukrajině. "Přesto není tato možnost nulová," tvrdí Martin Sedlák z Hnutí Duha. Ekologům se také nelíbí, že ČEZ po případné havárii v Temelíně naopak dostane od pojišťoven za škody na elektrárně 35 miliard korun.

Studie poukazuje na situaci v sousedním Německu, kde provozovatelé jaderných elektráren ručí za škody, které případně způsobí, do plné výše svého majetku. Navíc musí mít zajištěno takzvané preventivní krytí ve výši 2,5 miliardy eur (asi 67 miliard Kč), uvádí se ve zprávě.

Temelín a moravské Dukovany produkují zhruba 30 procent veškeré elektřiny v Česku. Dukovany se na dodávkách podílejí větším dílem. Elektrárna má sice nižší instalovaný výkon, ale pracuje spolehlivěji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK