Do Rakovníka a Českých Budějovic budou jezdit nové vlaky

28.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - České dráhy chtějí od podzimu nasadit na rychlíky Praha - Kladno - Rakovník a Praha - Písek - České Budějovice nové motorové jednotky. Podnik v nejbližších dnech oficiálně vyhlásí výběrové řízení na pronájem osmi nízkopodlažních jednotek na dobu šesti let. Oznámil to dnes mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

"Současný provoz těžké a výkonné lokomotivy se dvěma vagóny je poměrně nákladný, proto chceme tyto soupravy nahradit lehkou a energeticky úspornou motorovou jednotkou," uvedl ředitel odboru kolejových vozidel Rostislav Novák. Podle něj mají dráhy zájem o moderní bezbariérová vozidla s rychlostí do 120 km/h.

Podle Šťáhlavského v současné době zároveň vrcholí přípravy na vyhlášení výběrového řízení na nákup stovky ojetých rychlíkových vagonů. Vagony mají nabídnout vyšší komfort než současné soupravy Českých drah vyráběné v 70. a 80. letech minulého století.

O tomto tendru se hovoří již několik měsíců. Vagony chtěly dráhy původně koupit v Německu, z dohody s Deutsche Bahn však nakonec sešlo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK