ČOI objevila nedostatky ve více než pětině ubytovacích zařízení

28.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Česká obchodní inspekce v prvním čtvrtletí zjistila různé nedostatky ve více než pětině ubytovacích zařízení, na která se zaměřila při celostátních kontrolách. Nejčastějším prohřeškem bylo špatné informování klientů o cenách služeb poskytovaných ubytovacími zařízeními.

Ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová dnes ČTK sdělila, že inspektoři od ledna do března v provozovnách přechodného ubytování provedli 124 kontrol a porušení zákona zjistili ve 27 případech. Nejčastějším prohřeškem bylo neseznámení spotřebitele s cenami poskytovaných služeb, které bylo zjištěno v 18 případech. Časté byly i nedostatky v označení provozovny, kterých se týkalo šest porušení zákona.

"U 17 kontrolovaných subjektů byly zjištěny nedostatky spočívající v úplné absenci informace o ceně platné v okamžiku nabídky či dostupné ceníky byly vypracovány pouze v měně euro. V jedné provozovně byl spotřebitel seznámen s cenou ubytování bez DPH," podotkla mluvčí ČOI Kamila Juhaňáková.

Vydané doklady o zaplacení ve dvou případech neobsahovaly všechny zákonem stanovené náležitosti. V jednom hotelu pak pracovníci ČOI zjistili nedodržení deklarované míry jídel či nápojů a ve dvou provozovnách nebyla na viditelném místě zpřístupněna informační vývěska o zákazu prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.

ČOI také zjišťovala, zda provozovatelé ubytovacích zařízení nediskriminují zahraniční návštěvníky například vyšší cenou za poskytnuté služby. "Diskriminace spotřebitele nebyla zjištěna v žádné provozovně," uvedla Příhodová.

S 15 podnikatelskými subjekty ČOI zahájí správní řízení. V 11 případech inspektoři uložili pokuty v celkové výši 21.000 korun. "Také byla uložena jedna bloková pokuta ve výši tisíc korun. Dále byl vydán zákaz dalšího používání tří úředně neověřených měřidel," dodala Juhaňáková.

Výsledky kontrolní akce za první letošní čtvrtletí podle Příhodové prokázaly, že v oblasti poskytování ubytovacích služeb jsou často porušovány povinnosti stanovené právními předpisy. "V následujícím období, ve kterém postupně dojde k zahájení hlavní turistické sezóny, bude provozovnám s přechodným ubytováním věnována zvýšená pozornost," upozornila Příhodová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK