Průzkum: Absolventi středních škol těžko seženou práci

28.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Absolventi škol, kteří za měsíc ukončí denní formu středního vzdělání a nebudou chtít pokračovat v dalším univerzitním studiu, bude mít velké potíže získat práci. Poptávka firem po čerstvých maturantech je v současné době díky hospodářské krizi minimální. Vyplývá to z průzkumu ČTK mezi jednotlivými personálními agenturami. Střední školy letos opustí zhruba 129.000 lidí.

"Oproti loňskému roku je nabídka pro absolventy středních škol nižší zhruba o 90 procent. Firmy nové lidi bez praxe a zkušeností téměř nenabírají. Pokud někoho na nespecializované pozice potřebují, zajišťují vše v současné době ze svých vlastních zdrojů," říká ředitel personální agentury Majora Josef Rajtr.

Nízký zájem o středoškoláky ze strany firem potvrzuje i spolumajitel agentury Lidské zdroje Michal Kopp. "S lidmi, kteří právě ukončili středoškolské vzdělání, byl vždy na pracovním trhu problém. Ale před hospodářskou krizí měli ještě šanci dostat práci na nižších postech, a tím získat také praxi. Pak možnost jejich uplatnění na pracovním trhu stoupla. Nyní je nikdo nechce," doplnil Kopp.

S tím, že firmy preferují lidi s praxí a zkušenostmi, souhlasí i Magdalena Huňáčková z agentury G.O.T. Consulting.

Internetový portál práce ministerstva práce a sociálních věcí za poslední dva týdny eviduje v okrese Praha-hlavní město nabídku 81 volných pracovních míst, která jsou vhodná i pro čerstvé absolventy středních škol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK