Akcie v Praze ztratily 0,69 procenta

28.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Pražská burza v úterý oslabila, hlavní index burzy PX proti předchozímu dni ztratil 0,69 procenta na 818,3 bodu. ČTK převzala výsledky z burzy. Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky přesto index PX dopadl výrazně lépe než většina ostatních evropských indexů. Nejvíce klesly akcie mediální společnosti CME, naopak výrazný zisk si připsaly akcie textilní firmy Pegas Nonwovens.

Další ztrátu v řadě si připsaly cenné papíry CME, které den před zveřejněním výsledků za první čtvrtletí ztratily téměř pět procent na 328,50 koruny. Za více než tříprocentním poklesem ceny akcií těžební firmy NWR na 73,68 koruny dnes podle Adamkoviče zřejmě stál pokles cen komodit.

Akcie developera Orco korigovaly pondělní dvacetiprocentní růst poklesem o 2,35 procenta na 199,70 koruny. "Potvrdila se tak domněnka, že minimálně část předchozí aktivity na tomto titulu byla dána posilováním pozic před čtvrteční valnou hromadou: dnes byl totiž první den, kdy se akcie společnosti obchodovaly bez práva účasti na tomto setkání akcionářů," uvedl Adamkovič.

Americká banka JP Morgan Chase dnes snížila cílovou cenu pro akcie mobilního operátora Telefóniky O2 na 450 korun z předchozích 570 korun. Cenné papíry operátora dnes ztratily mírných 0,42 procenta na 402,10 koruny. Společnost odpoledne oznámila hospodářské výsledky. V prvním čtvrtletí Telefónica O2 zvýšila čistý zisk o 8,7 procenta na 2,65 miliardy korun. Výnosy v souladu s očekáváním trhu klesly o 1,6 procenta na 15,1 miliardy Kč.

Výrazný růst o více než deset procent na 332,80 koruny zaznamenaly cenné papíry Pegas Nonwovens. V černých číslech dnes dále uzavřely akcie Komerční banky a tabákové firmy Philip Morris.

Objemy obchodů byly nízké, v systému SPAD se za dnešek zobchodovaly cenné papíry za 1,379 miliardy Kč, zatímco průměrný objem obchodů za poslední rok je přes čtyři miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK