Malí podnikatelé nebudou možná muset vést knihu jízd

28.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Malí a střední podnikatelé, kteří ke svému podnikání používají nejvýše tři vozidla, možná nebudou muset v budoucnu vést knihu jízd a schraňovat stvrzenky za nákup pohonných hmot. Místo toho by si mohli za každé auto měsíčně odečíst paušálně částku 5000 korun. Ve sněmovně to navrhl poslanec ODS Zdeněk Prosek jako pozměňovací návrh při projednávání novely zákona o správě daní a poplatků.

Návrh se nebude týkat velkých firem. "Je to opatření, které zjednoduší administrativu malým podnikatelům, živnostníkům, malým firmám, které používají pro dosažení zdanitelného zisku motorová vozidla," řekl Prosek ČTK. Pokud by podnikatel nepoužíval vozidlo výhradně jen k podnikání, pak by si mohl odečíst měsíčně nejvýše 4000 korun.

Návrh, který Prosek připravoval spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu, by měl platit neomezeně. Začít platit by měl spolu s novelou zákona o správě daní a poplatků, pokud ji parlament schválí.

Novelu předložil poslanec ODS Michal Doktor. Navrhuje v ní mimo jiné uložit finančním úřadů povinnost zdůvodňovat svá rozhodnutí v případě dodatečně doměřených daní. Také odvolání poplatníka u dodatečně doměřené daně by mělo mít nově odkladný účinek. Poslanci předlohu dnes propustili do závěrečného čtení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK