E15: PPF a Generali koupí letos firmy za 1,5 miliardy eur

29.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Společnost PPF postoupí italské pojišťovně Generali více než 25 procent podílu ve společnosti PPF Partners, která má poté prostřednictvím několika fondů nakoupit podíly v zajímavých firmách ve střední a východní Evropě. Do prvního fondu, který má vzniknout letos, plánují partneři vložit 1,5 miliardy eur (zhruba 40 miliard Kč). Informuje o tom dnešní vydání E15.

Společnost PPF a obří italská pojišťovna už před dvěma lety vytvořily strategické partnerství prostřednictvím holdingu PPF Generali a společně ve střední a východní Evropě podnikají na trhu pojišťoven.

Podle informací E15 dodá většinu kapitálu do nového fondu Generali, manažersky však firmu budou řídit lidé z PPF. Firma podrobnosti příliš komentovat nechce, podle jejího mluvčího Alexeje Bechtina je oznámí do června.

Záměry však podle deníku potvrdil v úterý v Moskvě jeden ze spolumajitelů PPF Jiří Šmejc. "V tuto chvíli jsme s našimi partnery připraveni vložit 1,5 miliardy eur a tyto investice plánujeme na podzim. Aktivním vyhledáním možností se zabýváme už několik měsíců. Dluhy ruských společností ale kupovat nebudeme," řekl podle agentury Interfax na setkání s novináři.

Podle informací deníku i podle Šmejcova vyjádření chce PPF postupovat jinak než v minulosti. Dosud firma například nakupovala dluhy a prováděla nepřátelská převzetí. "Máme zájem na přátelském vstupování do společností a jejich partnerském řízení. Byznys má přinášet nejen peníze, ale také osobní uspokojení," upřesnil Šmejc.

Posledním příkladem, ve kterém se prostřednictvím kapitalizování pohledávek dostala PPF k velké firmě, je převzetí majority v největším ruském maloobchodním řetězci Eldorádo. Tu získala firma přibližně za šest miliard korun od ruského magnáta Igora Jakovleva.

Generali v holdingu drží 51 procent a PPF ovládaná nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem vlastní 49 procent. Kellner prostřednictvím PPF ovládá mimo jiné Českou pojišťovnu či firmu Home Credit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK