Americké akcie v úterý klesly, slabší je i dolar

29.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. dubna (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úterý nepatrně snížily, během dne se ale pohybovaly střídavě v zisku i ve ztrátách. Na jejich pokles nejvíce zapůsobily obavy o bankovní sektor v souvislosti se zprávami, že dvě velké banky budou možná potřebovat zvýšit kapitál. Na devizových trzích se snižoval kurz dolaru, kterému uškodila vyšší tolerance k riziku a komentář člena rady Evropské centrální banky (ECB).

Dow Jonesův index klesl o 8,05 bodu a den uzavřel slabší o 0,10 procenta na hodnotě 8016,95 bodu. Širší index S&P 500 si odepsal 0,27 procenta na 855,16 bodu, podobně index Nasdaq Composite klesl o 0,33 procenta a uzavřel na 1673,81 bodu.

Povzbudivě vyzněly některé čerstvé statistické údaje, které naznačují, že ekonomika by mohla mít to nejhorší za sebou. K takovým zprávám patří například vývoj indexu cen domů, který sice v únoru klesl o 18,6 procenta, poprvé po 16 měsících už ale propad nebyl rekordní. Vzpruhou pro trh byla i zpráva o zvýšení dividendy v IBM.

Mezitím se ale šíří obavy z dopadů prasečí chřipky, která se rozšířila z Mexika do USA a dalších zemí. Několik případů výskytu je hlášeno i z Evropy a Blízkého východu.

Americké úřady podle zdrojů agentury Reuters informovaly banku Citigroup, že možná bude muset zvýšit kapitál. Ekonomický list The Wall Street Journal pak napsal, že s vládou jedná o své finanční situaci i Bank of America. Objem kapitálu, který bude možná nutné dodat, by se mohl přitom pohybovat v řádu miliard dolarů.

I když Wall Street skončil v úterý ve ztrátě, hlavní indexy se zotavily z počátečních ztrát, které přesahovaly jedno procento.

"Dva dny po sobě trh začínal ve ztrátách, hlavně kvůli tomu, co se děje v zahraničí, prasečí chřipka a podobně, a ty ztráty jsme dokázali smazat. To je známka zdravého trhu," poznamenal šéf obchodování ve společnosti KeyBanc Capital Markets Kevin Kruszenski.

Na devizových trzích oslaboval kurz dolaru, částečně proto, že se zvýšila tolerance k riziku. V takovém případě roste poptávka hlavně po měnách, s nimiž je spojeno vyšší úročení. Vyšší tolerance k riziku znamená, že investoři opouštějí bezpečné měny jako je dolar a přesouvají peníze také do jiných aktiv.

Vliv na pokles kurzu dolaru měla i slova, která pronesl člen bankovní rady ECB Lorenzo Bini Smaghi. Ten řekl, že centrální banky musejí mít při současném uvolňování měnové politiky vypracovanou únikovou strategii. Podle analytiků to znamená, že ECB ještě není rozhodnuta, zda rovněž přistoupí k takzvanému kvantitativnímu uvolňování měnové politiky.

Investory nyní zajímá, jak dopadne závěr dvoudenní schůzky měnového výboru americké centrální banky (Fed). Američané mají základní úrok blízko nuly, takže důležité bude, jaká nová opatření chce Fed použít. Analytici si ale myslí, že dopady na kurzy nebudou značné, pokud Fed nepřijde s něčím vysloveně překvapivým.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,9 procenta na 1,3142 USD. Vůči japonskému jenu euro zpevnilo o 0,7 procenta na 126,68 JPY, dolar k jenu ale o 0,3 procenta klesl a dostal se na 96,38 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK