Dolar a jen před zprávou o HDP a úrokových sazbách v USA klesaly

29.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 29. dubna (ČTK) - Americký dolar a japonský jen dnes zamířily dolů. Obchodníci jsou obezřetní před dnešními údaji o vývoji hrubého domácího produktu za první čtvrtletí v USA a výsledky zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Objem obchodování byl kvůli svátku v Tokiu nízký.

Investoři v reakci na poslední statistické zprávy z USA o spotřebitelské důvěře a prodeji domů, které přinesly naději na stabilizaci ekonomiky, zrušili některé své předchozí obchody, v rámci kterých kupovali měny s nízkými úroky, jako jen a dolar, a prodávali měny s vyššími úroky. To pomohlo k oživení eura, které se v předchozích dnech dostalo vůči jenu na nejnižší hodnotu za šest týdnů.

V závěru obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,46 procenta na 1,3204 USD a k jenu stouplo o 0,89 procenta na 127,78 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,42 procenta na 96,78 JPY.

Měnový výbor americké centrální banky dnes končí dvoudenní zasedání. Úrokové sazby v zemi jsou již téměř na nule, analytici však očekávají, zda banka rozšíří svá další opatření na podporu ekonomického růstu.

Vliv na vývoj trhu bude mít také zpráva o vývoji HDP za první čtvrtletí. Střední odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters počítají se snížením HDP o 4,9 procenta. Někteří analytici však odhadují pokles až o osm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK